Werkraum - Early Love Music

Saksalainen Wekraum teki joitakin vuosia sitten kohtalaisen hyvän, mutta melko tavallisen ja perinteisen neofolk-debyytin Unsere Feuer Brennen. Sitä seunnut Kristalle EP ei tarjonnut sen suurempia toiveita yhtyeen kohdalle.

 

Artisti:Werkraum
Formaatti: CD / CD + MCD boksi / 2LP
Levy-yhti÷: Ahnstern
Julkaisuvuosi: 200
8
Kappaleita: 14 (14 + 4 / 14 +1)

Nyt paria vuotta myöhemmin Steinklang/Ahnstern on varsin äänekkäästi toitottanut ja rummuttanut tulevaksi Werkraumin uutta kokopitkää Early Love Music. Pian ilmestymisensä jälkeen Early Love Musicia hehkutettiinkin jo lähes kaikkialla vuoden folk-albumiksi. Ja onkin pakko myöntää, että heti kun sain käsiini levyn hienon satukirjakuvitetun tuplavinyylipainoksen ja levyn soittimeen, oli välittömästi oletettava että Werkraum on saanut jalkaansa seitsemän peninkulman saappaat ja ottanut uskomattomia harppauksia aiemmasta tuotannostaan. Ensinnäkin yhtye on onneksi älynnyt hypätä lopullisesti pois Death in June/Orplid-koulukunnan junasta ja myöntänyt että neofolk on oikeasti hippimusiikkia. Jos joku alan suunnannäyttäjä on tässä selkeänä vaikutteena se on Changes, eikä ihme sillä Robert Taylor ja Nicholas Tesluk ovat olleet vahvasti mukana levyn teossa ja sekä soittavat että laulavat useilla kappaleilla. Muutenkin levy on lämminhenkisen yhteistyön tulosta ja mukana on koko ajan paljon vierailevia artisteja Changesin lisäksi mm. Sturmperchtistä ja Lady Morphiasta. Tämä tuo levylle lämpimän ystävällisen tunnelman lisäksi musiikillista rikkautta soitollaan ja laulullaan (Werkraumin Axel Frank ei myöskään ole niin häävi laulaja).

Early Love Music tarjoaa todella korkeatasoista, elävää ja tunteellista folkia, 60-/70-lukujen perinteessä, rikkaalla instumentaatiolla (kitaran lisäksi kuullaan mm. huiluja, säkkipillejä ja hanureita). Mukana on perineisiä historiallisia balladeja, sekä Frankin että vierasmusiikoiden omia luomuksia ja mm. levyn avaava Lewis Carrollin tekstiin pohjautuva Beware of the Jabberwock, Robert Taylorin mahtavin vokaalein. Levyn ainoan hieman heikommin linkin muodostavat Antje Hoppenrathin vokaalit. Hoppenrathin laulussa ei sinällään ole mitään vikaa, mutta näin elinvoimaisen musiikin tahdittamana hänen äänensä tuntuu jokseenkin vaisulta ja tunteettomalta.

Upeaa yhteistyötä ja mahtavan henkevä levy. Werkraum on noussut neofolkin massasta yhdeksi sen uuden nousun suunnannäyttäjistä. Levy on saatavana tavallisena CD-painoksena, tuplavinyylinä, sekä puuboksi-CD:nä jossa on mukana bonusmateriaalia. Itse olen sitä mieltä että tällaisen musiikin kohdalla mikään muu kuin vinyyli ei ole vaihtoehto (vinyylikannet tekevät myös levyn upeille 1900-luvun alun satukirjakuvituksille enemmän kunniaa). Vuoden folk-levy on mielestäni täysin ansaittu titteli.

John Bj÷rkman


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot
 

A few years ago, German Werkraum made a quite promising, albeit ordinary and traditional neofolk debut titled Unsere Feuer Brennen. The follow-up EP Kristalle pretty much kept that same standard.

Two years later Steinklang/Ahnstern started loudly fanfaring the appearance of Werkraum´s next fullength, Early Love Music. Almost as soon as it came out, Early Love Music was already praised everywhere as the folk album of the year. As soon as I got my hands on the double LP edition of Early Love Music, with it´s lavish fairy tale illustrations, and placed it in my record player, I had to presume Werkraum has gotten hold of seven-league-boots because they have taken immense strides of progress since their last material. First all the band has understood to get completely off the traditional Death in June/Orplid-train most neofolk bands are stuck on, and admit that in the end neofolk is hippie music. One classic band that does influence this record is Changes - no wonder since Robert Taylor and Nicholas Tesluk have actively participated in it´s making and both sing and play on many songs. Indeed, Early Love Music is the fruit of a warmhearted collaboration with many artists - in addition to Changes, also members of Sturmpercht and Lady Morphia have had a big hand in it. This gives the record a warm feeling of friendship, but also add musical richness with both their playing and singing (Werkraum´s Axel Frank is not too strong on the vocals himself).

Early Love Music offers truly classy, living and emotional folk in the tradition of the 60´s and 70´s, with rich instrumentation. It includes traditional historical ballads, compositions of both Frank and the guest musicians, and even a poem by Lewis Carroll, Beware of the Jabberwock, which opens the album with Robert Taylor on the lyrics. The only weaker link on this record is the female vocalist Antje Hoppenrath. There is nothing really wrong with her singing skills, but accompanied by such vibrant music her voice becomes a little pale and unemotional in comparison.

Nevertheless, this record has wonderful spirit and is a magnificent collaboration. It raises Werkraum from the mass of neofolk to a shining pioneer in the genre´s new rising. The record is available as a regular CD edition, a wooden CD box with bonus tracks and a double LP, but for this kind of warmhearted music there is no other option than vinyl! Folk record of the year is definitely a well-deserved title.

John Björkman