Verde - Kato internetist

Nimensä mukaisesti tämä Verden levy sisältää hyvin vähän tietoja, mm. kappalelistan saa ite kattoa internetist. Se on vaivan arvoista, sillä mukana on taas artistille tyypillistä kulutuksenvastaista sarkasmia sekä tietenkin sorretusta eläimestä kertova teosten nimien sarja (Poliisi lopetti reikiä nakutellaan tikan, Häirikkötikka ja Ammutulla tikalla mahdollisesti rikoskumppani) joka johdattaa huomaamaan kappaleiden musiikillisia yhtäläisyyksiä.

Artisti: Verde
Formaatti: 2CD-R
Levy-yhtiö: Musically Incorrect / Ruma Puulaaki / Karkia Mistika
Julkaisuvuosi: 2004
Painos: 300 kpl.
Kokonaiskesto: 77:20 + 78:16
Kappaleita: 10 + 8

Ensimmäistä puoliskoa hallitsee tuttuun tapaan kitara, jonka taustalla tapahtuu kaikkea outoa. Levyn edetessä kitara ensin muuttuu sähköisemmäksi ja sitten lopulta katoaa, mutta ehtii ennen sitä luoda muutamia loistavia tuloksia (mm. Viitenumero). Ykköskiekon todellinen tärppi on kuitenkin lähes 10-minuuttinen Kato internet, jossa tiivistyy se iloisen hypnoottinen ja leikittelevä sävy jota myös Verden edellinen julkaisu, Pakkodigital-ep edusti.

Kakkoslevy onkin sitten huomattavasti raskaampaa tavaraa. Sen avaava Tarvitsen kaikkia mainoksia tehkää niitä lisää on perinteistä Verdeä parhaimmillaan: pulputtava, massiivinen tausta ja sen päällä analogisia ulinoita, lopulta päätyen kohinaan. Juuri kun luulee tuon olleen levyn helmen, huomaa että se olikin vasta alkua: Rintala käy läpi lähes koko kiekon ajan samaa näennäisen iloista mutta todella painostavaa tyyliä. Biisien rakenne ja osat muuttuvat radikaalisti, tunnelma ei. Esimerkiksi Laajakaista keinottelijoiden valtakunta on kuin rujoa, karkeaa Jarrea, sitä seuraava loistava Tulevaisuuspako taasen tuo mieleen ensin italokauhu-soundtrackit ja sitten yhtyeen oman varhaistuotannon.Kato Internetist on ehdottomasti Verden uran yhtenäisin levy, jos sen ulkopuolelle lasketaan kakkoskiekon päättävä 18-minuuttinen Ektroverden jammaileva livetaltiointi Karmarockista 1999. Tuon päätösraidan tyyli on aivan erilainen kuin koko albumin, mutta ainakin minua sen saaminen bonuksena ilahdutti huomattavan paljon.

Jälleen kerran Verde on saanut aikaiseksi yhden erinomaisen, pitkän paketin, joka tarjoaa niin paljon niin tasokasta kuultavaa että avoimin mielin olevan kokeellisen musiikin ystävän ei kannata jättää sitä väliin.

Jiituomas

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot