Tenhi - Kauan

Lisää uusia nimiä sarjassamme miehemme-maailmalla-julkaisevat-tasokkaita-levyjä. Tenhi on joutunut ottamaan vauhtia Saksasta asti ja ihmekös tuo, sillä en heti osaisi kuvitellakaan suomalaisen levy-yhtiön omaksuvan tällaista epäkaupallista tyyliä. Saksassa alan lehdet ovatkin antaneet bändistä ylistäviä lausuntoja. Toisaalta Tenhi voisi aivan hyvin esiintyä tulevana suvena Kaustisen folk-tapahtumassa.

 

Artisti: Tenhi
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Prophecy Productions
Julkaisuvuosi: 2000
Kokonaiskesto: 52:24
Kappaleita: 9

Sitten vaikeimpaan osioon eli musiikkityylin määrittelyyn. Lähes yhtä vaikeaa kategorisoida kuin saksalaisella Prophecyllä on ollut kirjoittaa suomenkieliset kappaleen nimet oikein… Laulu on puhtaalla suomen kielellä, josta saa selvää mikäli keskittyneesti kuuntelee. Välillä vain huilu melkein peittää kuiskailevan vokaloinnin allensa, joten ehkä laulua olisi voinut miksata aivan hiukkasen enemmän pintaan. Särökitaraa ei levyllä kuulla vaan akustinen säestää musiikkia heleästi. Soitinarsenaaliin kuuluvat myös jouset, rummut ja koskettimet. Näillä eväillä on siis saatu aikaan melankolista tunnelmointia, johon on ammennettu vaikutteita suomalaisesta kansanperineestä kuten mm. avausraidan Näkin laulu nimestä voi päätellä. Varmasti monet voisivat kuvitella tämän olevan Kalevala-metallia tyyliin Amorphis. Vaan eipä ole! Yhtä kaukana metallista kuin Ulverin Kveldssanger, joka ei itse asiassa ole kovinkaan etäinen vertauskohde. Folkkiahan tämä loppujen lopuksi on (ei kuitenkaan mitään Dylanin protestilaulu-meininkiä!). Vaikka toisaalta päätöskappale Souto voisi olla melkeinpä osio klassisen musiikin pianosonaatista! Huomaa todellakin, että kyseessä ei ole aloitteleva pianisti. Kerrassaan upeaa soitantoa jousien säestyksellä!

Kappaleillakin on hyvin suomalaiskansallisia nimiä kuten Revontulet tai Hallavedet (huomioi myös samanniminen miniCD). Ensin mainittu on instrumentaali, jossa akustiset kitarat saavat kyytiä kerrakseen viulun luodessa mielikuvaa aidosta pelimannimeiningistä. Levyn "aggressiivisin" biisi. Hallavedet sen sijaan on nimensäkin mukaisesti melankolinen tunnelmapala Suomen luonnon tummemmasta puolesta. Eräs levyn helmistä on kappale Etäisyyksien taa. Siinä on saatu kitaraa näppäilemällä suorastaan mystisen kaunis melodia eikä viulu ole tälläkään kertaa statistin asemassa.

Tenhiä on mainostettu välillä samassa lauseessa kuin CMX, mutta tuo yhdistäminen vuotaa aika pahasti. Toki voinee sanoa, että Lauluni sinulle omaa kertosäkeen, josta moiset aatokset saattavat nousta pinnalle. Muutoin kyllä vertailu ei tee oikeutta, sen verran omaperäistä tämä kuitenkin on. Mutta, lyhyestä virsi kaunis: pidin kovasti!

Kimmo Niukko

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot