STROM.ec - Laboratorio Suomi (Live 1998 - 2002)

Laboratorio Suomi kokoaa yhteen moninaisen valikoiman maamme keskeisiin raskaselektroniikkanimiin kuuluvan STROM.ec:n lavaesiintymisistä. Sen avaa varsin karun oloinen ja ei-omaperäinen osuus Lahdesta vuodelta 1998. Osaaminen näkyy kahdella keikalta olevalla kappaleella selvästi, mutta taajuudet eivät vielä aivan kohtaa, ja rytmisyys on vain satunnainen elementti. Peltitynnyriä on jo mukana, mutta sen miksaus on aika kaukana tulevien vuosien optimista. Hyppy seuraaviin kolmeen biisiin (KMY:n Vuosipäiväseremoniasta 1999) on huima. Geneerinen - vaikkakin ihan taidokas - voimaelektroniikka muuttuu yhtäkkiä selkeästi siksi materiaaliksi jonka yhtyeen nimi tuo nykyisin ihmisille mieleen.

 

Artisti: STROM.ec
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Freak Animal
Julkaisuvuosi: 2002
Painos: 500 kpl

Kokonaiskesto:
70:55
Kappaleita: 15

Erityisesti Neuroscan, ainoa liveversioista joka oli mielestäni studiotaltiointiaan selvästi parempi, on todella vaikuttava. Kaiken kaikkiaankin Turussa nauhoitettu osuus on levyn vahvinta antia. Patriots muistuttaa siitä miten hyvin sampleja voidaankaan käyttää (ja on kuin rinnakkaisteoksena Dogs of Total Order:in mainiolle Vihollinen-biisille). Avanto-festivaalilta 2000 otetut kappaleet toimivat myös hämmentävän hyvin. Aikanaan ko. keikalla minua häirinnyt tynnyrin ja koneiden taajuusero on miksattu pois - tai taltioitunut eri tavalla - ja kokonaisuus on rakenteellisesti niin harmoninen kuin tämän tyyppisessä aineistossa on mahdollista. Sekä Hermoston Arkkitehti että Peilikuva ovat mukana reippaasti Neural Architectia rajumpina variantteina ja toimivat hyvin itsenäisinä teoksina, vaikka myönnänkin pitäväni jälkimmäisen toisesta livetaltioinnista (mainiolla Kaos Ex Machina I:llä) paljon enemmän. Ja In a Glass Cage on nyt kuin vihainen sotilasmarssi, johon on lisätty väliin todella tehokas hälyääniaalto. Viimeiset kuusi biisiä ovat Tampereelta lokakuussa 2002. Osuuden avaava The Great Architect on levyn heikointa antia, toistaen itseään liikaa. Muuten vahva linja jatkuu, ja toimii tavallaan paluuna alkuun ja hajoavaan hälyyn siinä vaiheessa kun albumin lopettavaan radikaalisti rujompaan versioon erinomaisesta Victory is a Question of Stamina:an asti on päästy. Mukana on keskeinen hitti, Herra, aggressiivisempana ja hakkaavampana mutta ehkä hieman originaalia tylsempänä tulkintana.
Jos Laboratorio Suomea lähtee suoraan vertailemaan yhtyeen studioalbumeihin, sen versiot häviävät kirkkaasti. Jos sitä arvioi erillisinä esityksinä, se on loistava. Tututkin kappaleet ovat suurilta osin mukana niin omintakeisina, että vertaaminen on oikeastaan turhaa, ja esiin nousee lavalla paljon studiota raskaampi orkesteri jonka puhtaaksi hiottu karkeus pääsee nyt oikeuksiinsa. Valitut kappaleet edustavat hyvin tuotannon kokonaiskirjoa, ja aiemmin levyttämätön materiaali on kiistatta ansainnut tulla julkaistuksi. Mukana on todella komeata tavaraa kuten Arma Christi part II - Human Vexation, joka mielestäni tiivistää kaiken sen mitä STROM.ec:n livetyylistä voisi sanoa. Erityisen lisäkiitoksen ansaitsevat myös lyriikan liittäminen kansiteksteihin ja kappaleluetteloa valvova presidentti Kekkosen kuva.
Jos studio-Strom on teistä kuulostanut liian puhtoiselta ja rytmikkäältä, tämä levy on ehdottomasti teitä varten. Sama koskee niitä jotka haluavat täydentää takautuvaa kappalekokoelmaansa nyt kun vanhaa materiaalia on jo vaikea saada. Tanssittavaa Stromia etsivien kannattaa sen sijaan jättää Laboratorio Suomi väliin.

Jiituomas

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot