>SPK< - Auto Da Fe

Vanhoista teollisuusklassikoista on tällä kertaa listalla SPK. Kuulematta läpi yhtyeen rajallista mutta tyyleiltään laajaa tuotantoa voi olla vaikeaa hahmottaa kuinka merkittävä tekijä koko ambient/industrial/noise/neo-whatever –skenen historiassa onkaan kyseessä. Monelle yhtye onkin tutumpi sen jäsenten myöhemmistä sooloprojekteista (mm. Graeme Revell, Lustmord). Auto Da Fe edustaa SPK:n karuinta, mutta samalla tanssittavinta laitaa.

 

Artisti: SPK
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Mute / Grey Area
Julkaisuvuosi: 1993 (1983)
Kokonaiskesto: 55:16
Kappaleita: 11

Se on johdonmukainen etappi Kraftwerkin varhaistuotannon ja varhaisen Einstürzende Neubautenin välissä. Mukana on noisea, joka ei ole vielä kasautunut pelkäksi äänivalliksi, juuri sellaista vahvaa rytmisyyttä jota on myöhemmin käyttänyt jokseenkin jokainen EBM-akti, kiihkeää militanttia huutoa ja puhdasta raivoisuutta jota useimmat punkbändit voivat vain kadehtia. Levy on hieman hajanainen, mikä ei sinällään yllätä kun kyse on vanhan kokoelman uudelleenjulkaisusta. Mielenkiintoisinta materiaalia sillä ovat aiemmin mainitsemani äänikokeilut, mutta silti mieleen jäävät tahallisen korni fasismi-laulelma Walking on Dead Steps, pitkälti vain puheen ja perkussioden varaan tehty Twilight of the Idols ja aivan erityisesti hämmentävän monitasoinen Culturecide.

En rehellisesti sanoen usko että kovin moni myöhemmin industrialin löytänyt jaksaisi tätä hankkia, mutta pakollista kertakuultavaa se vähintäänkin on. Sen verran on historiaa ymmärrettävä.

Jiituomas

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot