Söderberg, Ulf - Vindarnas hus

Pitkään on saatu odottaa uutta levyä tältä ruotsalaiselta tribaalijytkeambientin mestarilta. Mies tunnetaan parhaiten Sephirothista, mutta eroa Sephirotkin ja miehen omalla nimellä julkaistujen levyjen välillä on hyvin vähän - Sephiroth-nimikkeen levyt (joita on tähän mennessä vain yksi) julkaistaan Cold Meat Industrylla ja ovat hieman synkempää, kun taas Söderberg-levyt, joista kaksi ensimmäistä itseasiassa ovat museonäyttelyitä varten sävellettyjä (!), ovat hitusen pirteämpiä ja rytmikkäämpiä.

 

Artisti: Ulf Söderberg
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Slow Moon
Julkaisuvuosi: 2003

Kokonaiskesto:
52:28
Kappaleita: 10

Levy alkaa varsin yllätyksettömästi Söderbergin aiempaa tuotantoa tuntevalle - jyskyttäviä primitiivisiä rytmejä sekä huilulla ja didgeridoolla luotuja etnofiilistejyjä. Meno on kuitenkin aivan yhtä mukaansatempaavaa kuin aiemmilla levyillä, joten ainakaan minua ei haittaa. Musiikki on monitahoista, äänenlaatu saumattoman ammattimaista ja vakuuttavaa (kertonee jotain, että mies leipätyökseen tekee ääniteknikon hommia) - luonnosta otetut kenttänauhoitukset (herra Söderberg matkustelee laajasti ympäri maailmaa hakien sekä inspiraatiota että autenttisia ääniä), oikeat soittimet kuten didgeridoot ja huilut sekä aivan omaa laatuaan olevat rummutukset ja täyteläiset pohjahuminat luovat suorastaan käsinkosketeltavan tunnelman.

Levyllä on kuultavissa myös hieman uusia tuulia, eritoten kappaleiden Blåeld ja Nattfrost "taivaalliset" naisäänet jotka tuovat aivan uudenlaista henkevyyttä Söderbergin musiikkiin. Kappaleella Novembergudarna rytmit tuntuvat vielä tiukemmilta ja tempaisevilta kuin ennen ja pitkä päätöskappale Morgonmåne on pitkä ja hiljainen mutta kykenee luomaan niin vahvan luonnonläheisyyden tunteen että pystyy haistamaan märän kasvillisuuden ympärillään.

Vindarnas hus ei mitenkään oleellisesti poikkea aiemmista Ulf Söderberg- tai Sephiroth-levyistä; äänimaailma vaikuttaa taas hieman hiotummalta ja mukana on jonkin verran uusia elementtejä, mutta ei hirveän paljoa. Minun on kuitenkin painotettava että Söderberg on guru aivan omassa luokassaan ja että jokainen hänen levyistään on täyttä tavaraa. Suosittelen empimättä kenelle tahansa.

John Björkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot