Shinjuku Thief - Sacred Fury

Australian vanha klassikkonimi Shinjuku Thief pukkaa tässä jo omien laskujeni mukaan seitsemättä kokopitkäänsä. Näin pitkälle edenneen uran jälkeen uuteen teokseen liittää sekä korkeita odotuksia että kriittistä korvaa. Ainakin edellisessä Medea-albumissa oli ehkä turhan paljon kierrättämisen makua.

 

Artisti: Shinjuku Thief
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Fin de siécle media
Julkaisuvuosi: 2005
Kokonaiskesto: 41:21
Kappaleita: 16

Sacred Furyn alku ei siinä valossa lupaa hyvää, vaikka todella laadukasta sävellystyötä onkin: saman tyylistä nopeatempoisesti muuttuvaa kerronnallista kauhuhenkistä elokuvamusiikkia kuin on totuttu kuulemaan. Erittäin ammattimaista työtä mutta ei mitään uutta. Neljäs raita Black Rope Hell herättää kuitenkin jo mielenkiinnon: jännittävää sähköisen särinän käyttöä, pientä etnohenkistä rummuttelua ja jännittävän tunnelmallinen taustarakenne antavat tuoretta tuntua, selkeästi jotakin erilaista. Viidakkorummut jatkuvat Burning Heat:issa, joka on alkusoitto myös erikoisen rytmiselle Firejar Hell:ille. Nämäkin tuntuvat pelkiltä hetkellisiltä jännitteiden rakentajilta, ja levy puhkeaa kunnon voimakkaaseen menoon oikeastaan vain nimikkokappaleessa Sacred Fury, joka sitten onkin henkeäsalpaavan upea rumpujytkeen ja kuorojen mahtipontinen ilotulitus.

Shinjuku Thiefistä tekee osittain vaikeaa sen nopeasti muuttuva tempo ja monet hiljaiset välisoitot hienoine vivahteineen ja jännitteineen. Tyyli vaatii erittäin keskittynyttä kuuntelua toimiakseen, sillä todella upeatkin kohdat kestävät yleensä vain hetken. Tämä muodostuu kuitenkin esim. Sacred Furylla aikamoiseksi heikkoudeksi - yhdeksän kappaletta ailahtelevaa jännityksen luomista ennen yhtä todella vangitsevaa raitaa on aika paljon. Myöskin tuntuu että vaikka tällä levyllä on itselleen ominaista tyyliä mm. oudoissa viidakkorytmeissä, sitä ei ole tuotu esille riittävän voimakkaasti, vaan valtaosa tuntuu, ehkä juuri liian nopeasti muuttuvan kulun vuoksi, liian tavanomaiselta Shinjuku Thiefiltä. Darrin Verhagen olisi mielestäni hyvin voinut ottaa rohkeampia askelia uuteen suuntaan.

Sacred Fury on hyvä levy, sitä ei voi kieltää, mutta sitä kuunnellessa jää häiritsemään tunne että se olisi voinut olla paljon parempikin.

John Björkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot