Graeme Revell - Musique Brut Collection

Kooste vanhan >SPK< -miehen, nykyisen elokuvasäveltäjän Graeme Revellin tuotannon radikaaleimmasta laidasta. Itse asiassa kyseessä on rajattu uusintapainos vinyyliboksista vuodelta 1986, jolloin samassa kokonaisuudessa oli tarjolla myös muiden artistien tuotantoa.

 

Artisti: Graeme Revell / Musique Brut
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Mute
Julkaisuvuosi: 1994
Kokonaiskesto: 63:56
Kappaleita: 16

Levylle on koottu kaksi täysin erillistä kokonaisuutta, The Insect Musicians - towards a micro-musique ja Necropolis, Amphibians & Reptiles - the music of Adolf Wölfli.

Ensimmäiset kaksi kolmasosaa täyttävä osuus on nimensä mukaisesti kappaleita, joiden kaikki instrumentit ovat Revellin itsensä ympäri maailmaa taltioimia hyönteisten ääniä. Osa niistä on muokattu (säveltäjän mukaan "runouden teknologialla") täysin tuntemattomiski, osa on alkuperäisessä muodossaan. Tuloksena on jotakin sellaista, joka seikkailee etnoambientin ja elektroakustisen musiikin välimaastossa. Mukana on myös erittäin runsaasti mikropolyfonisia elementtejä (klassisen musiikin laji, johon voitte tutustua esim. elokuvan 2001 kuumaisemien taustalla). Hienoimpia kappaleista ovat Nature Morte (Still Life), Nocturne (on an Oriental Theme) ja erityisesti Balinese Twilights. Myös ärsyttävällä tavalla suriseva Phobia (an Australian theme) on hermoille käyvyydessään kerrassaan mainio.

1800-luvun loppupuoliskolla eläneelle, vakavasti häiriintyneelle kuvataiteilija-säveltäjä Wölflille omistetut 20 viimeistä minuuttia ovat sekalainen ja poukkoileva valikoima keskenään hyvin erilaisia lyhyitä kappaleita. Tämä sopii tyyliin, siillä Wölfli sävelsi musiikkinsa surrealististen kuvien muodossa. Mukana on minimalismia (nimikappale), pianoa (Countess Saladine), todella outoa karnevaalitunnelmaista marssimusiikkia huutojen kera (Chimpnags-Apes of the Union Canada: America) ja puhetta ilman taustamusiikkia (Allgebrah). Hautajaissaatolta kuulostava Ebony Tower in the Orient. Water Fanfaare No.1 on selkeästi Wölfli-osuuden, ehkä koko levynkin, huippukohta.

Klassikko, jolla on olut suuri vaikutus kokeellisen musiikin kehitykseen. Löytynee kaikikien suurempien kaupunkin kirjastoista, mutta saattaa olla vaikea hankkia omiin kokoelmiinsa.

Pakollista kuultavaa.

Jiituomas

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot