Kita, Rene - You Are Here

Suomalaisen kitara-eksperimentaation suuri outolintu Rene Kita on levyllä vielä oudompi kokemus kuin livenä. Suurin osa albumin kappaleista noudattaa yhtä konseptia: artistin valtavan nopeaa kitarankäsittelyä, epäselviä, purskeisia vokaaleja, ja noiden molempien koneellista manipulaatiota. Sampleja on rajallisesti, mutta ne ovat pääosin hyvin valittuja ja käytettyjä. Äänimaailma on kliinisen kirkas, mutta parhaimmilla hetkillään synteesi sekoittuu niin ettei lähteistä ja prosesseista ota enää mitään tolkkua. Seassa on myös muutamia keskilinjaa kokeellisempia kappaleita, joista osa (erityisesti Stockhausen-henkisesti nimetty Gesang der Geezers) ei oikein toimi, osa taas pelittää oikein mainiosti (mm. ärsyttävästi alkava Gmelly ja levyn ehdoton helmi Monomania).

 

Artisti: Rene Kita
Formaatti: CD-R
Levy-yhtiö: omakustanne
Julkaisuvuosi: 2004
Kokonaiskesto: 59:30
Kappaleita: 20

Kitan materiaali on sen verran omanlaistaan, että se vaatinee varsin vihkiytynyttä yleisöä. Linja on niin usein lähempänä vapaamuotoista jazzia kuin esim. laptop-hälyä - vaikka muistuttaakin vahvasti molempia - että keskittynyt kuuntelu on varsin hankalaa. Kitan työtä aivan luonnostaan arvostaa teknisistä syistä, ja hetkittäin siihen suhtautuu rehellisen ihailevasti, mutta aivan liian usein se jättää kylmäksi. You Are Here on parhaimmilaan kuunneltuna pienissä annoksissa, jolloin biisit kuten Nerves, Passing Crowd tai Eddies kiihkeine tahteineen pääsevät kunnolla oikeuksiinsa. Toisaalta erityisesti albumin loppupuolta on varsin viihdyttävää kuunnella taustamusiikkina. Lyhyempänä pakettina ja tuhdimmilla soundeilla Kitan musiikki olisi luultavasti paljon helpommin lähestyttävissä.

Sinällään yksinkertainen, mutta samalla hyvin monitahoinen ja -tasoinen kokemus. Niin yksilökohtaisesti suhtauduttavaa tavaraa, että on mahdotonta arvata kuka tästä pitää tai ei pidä. Itse en sanoisi albumin olleen minulle suuri nautinto, mutta erittäin viihdyttävä kokemus kylläkin.

Jiituomas

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot