Raison D´être - The Empty Hollow Unfolds

Ruotsin munkkikuorodarkambient-mestari Peter Anderssonin viides levy Raison D´être-nimikkeellä tuli ulos täysin yllättäen keväällä 2000 ja mikä on vielä yllättävämpää on se, että tämä odottamaton levy on osoittautunut miehen ehdottomasti parhaaksi teokseksi tähän mennessä, sekä myöskin merkkiteokseksi koko genrelle.

 

Artisti: Raison Dtre
Formaatti: CD
Levy-yhti: Cold Meat Industry
Julkaisuvuosi:
2000
Kokonaiskesto: 53:31
Kappaleita: 5

Levy ohittaa edeltäjänsä paitsi taidossa myös synkkyydessä. Siinä missä varhaisemmat Raison-levyt ovat olleet melankolisen unenomaisella tavalla hämyisiä, on The Empty Hollow kuin sysimusta painajainen. Levy toimii jonkinlaisena matkana - minne matka kulkee on jokaisen kuulijan oman tulkinnan varassa, se voi olla Helvetin syövereihin, Manalan maille, kuolleen sielun vaellus läpi varjojen laakson, sukellus ihmisen oman mielen mustimpiin syövereihin tai unimatka omiin pimeimpiin painajaisiinsa. Oli miten oli, iloisesta tai valoistasta matkasta ei ainakaan ole kyse. Levyn aloittaa harras munkkikuoro, joka lyhyesti hyvästelee kuulijan ja saattelee alkuun. Munkkikuoron korvaa kohta aavemaisen matala hyminä tai hyräily, joka johdattaa eteenpäin, syvemmälle pimeyden syövereihin. Matka jatkuu eteerisen hyminän ja synkkien melodioiden sekä alamaailmojen tuulahdusten johdattelemana jopa kahden kappaleen verran yhä kauemmas ja kauemmas. Kolmannen kappaleen, The End of a Cycle, kohdalla ollaan jo syvällä, sillä aavekuorot, tuulten suhina ja kolina alkavat käydä ahdistavan päälletunkeviksi. Niiden hiljettyä saavutaan täydelliseen pimeyteen, kuilun pohjalle kappaleessa The Wasteland. Täällä ei ole mitään toivoa, ei valon, lämmön tai ihmisyyden häivääkään. Pelkkää toivottomuuden keskellä kirskuvaa ja kolisevaa metalliromua. Tuntu siitä että oltaisiin matkalla jonnekin on poissa, nyt ollaan saavutettu se ankein syvyys, jossa kaikki on tyhjää ja merkityksetöntä.

Kolinan ja metelin muurin takaa alkaa The Eternal Return and the Infinity Horizon joka johdattaa kuulijan taas eteenpäin lähes loputtoman tuntuisten usvien läpi, tällä kertaa enemmän unenomaisesti, kunnes enkelten kuoro lopussa vastaanottaa matkaajan takaisin valoon, oli se sitten kuoleman jälkeinen elämä, maanpäällisen valon maailma vai pelkkä painajaisesta herääminen.

Kaiken kaikkiaan The Empty Hollow Unfolds on hahmotetty, sävelletty ja tuotetty erittäin ammattimaisesti ja äänimaailma sekä tunnelma ovat lähes pelottavan uskottavia. Levy toimii ehdottomasti parhaiten kokonaisuutena. Yhtään mitään moitittavaa en tästä levystä löydä, paitsi jos ei satu pitämään päälletunkevasta synkkyydestä ja ahdistavuudesta, sillä näin vakuuttavan synkkää musiikkia kuulee harvoin. The Empty Hollow... ansaitsee täydet pisteet miltä tahansa skaalalta.

John Björkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot