Propergol - Renegade

Propergol on Ranskan lupaus voimaelektroniikan uudelle sukupolvelle. Tämä Tescon julkaisema albumi on tietääkseni Propergolin kolmas tai neljäs. Edellinen albumi United States rakentui suurissa määrin elokuvasamplejen ympärille ja oli varsin kova pakkaus, vaikka ei vakuuttanut minua aivan täysin.

 

Artisti: Propergol
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Tesco
Julkaisuvuosi: 2002
Painos: 975 kpl

Kokonaiskesto:
71:08
Kappaleita: 11

Renegade on, kuten ehkä kansitaidekin jo vihjaa, hieman suoraviivaisempaa voimaelektroniikkaa kuin edeltäjänsä. Tosin ensimmäinen kappale Passing on muistuttaa vahvasti United Statesia pitkine elokuvaotteineen. Se on kuitenkin lähinnä hiljaisempi lämmittely varsin tiukasti rätisevälle levylle, minkä kyllä huomaa heti toisen kappaleen The Worst Is yet to Come alkaessa. Kyseessä ei ole niinkään armotonta ja raakaa voimaelektroniikka, vaan ammattimaisesti tuotettua ja hyvin rakenteellista ja jopa selkeää materiaalia; monipuolinen sekoitus bassopulsseja, ulinaa, sihinää ja rätinää. Myöskin sampleja on yhä reippaasti mukana. Institut voisi olla hyvä nimi vertailukohteeksi vaikka minun mielestäni Propergol onnistuu olemaan monipuolisempi ja mielenkiintoisempi kuin kenties maineikkaampi ruotsalainen lajitoverinsa. Erityisesti levyn revittävä nimikkokappale päihittää mukaansatempaavassa rytmikkyydessä monen rytminoiseartistin mennen tullen. Sen lisäksi levyn toinen ehdoton helmi on toiseksi viimeinen La vie en rose, jossa rätisevällä taustalla pidetään provokatiivista palopuhetta ranskaksi sellaisella palolla että saa allekirjoittaneen innostumaan vaikka ei ymmärrä sanaakaan. Tässä ja seuraavassa kappaleessa on myös varsin huvittavaa elokuvamusiikin käyttöä.

Vaikeaa tällaista on kuvailla niin että se pääsisi oikeuksiinsa. Mielestäni tässä on yksi lupaavimpia uusia väkivaltaisia voimaelektroniikkanimiä joka saa minut kerta toisen jälkeen hyvälle tuulelle.

John Björkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot