Orplid - Barbarossa

Saksalaisista neofolk-yhtyeistä sydäntäni lähinnä on ehdottomasti Orplid. Yhtyeen tärkeimmät ansiot pitäisi olla muillekin bändeille itsestäänselvyyksiä - he osaavat ihan oikeasti soittaa ja laulaa. Orplidin tekee mielenkiintoiseksi lisäksi biisien vaihtelevuus, ne eivät ole kaikki samasta puusta veistettyjä. Ikävä kyllä nämä ovat elementtejä, jotka tuntuvat loistavan poissaolollaan useammalta kuin yhdeltä neofolk-levyltä.

 

Artisti: Orplid
Formaatti: 10"
Levy-yhtiö: Eis & Licht
Julkaisuvuosi:
2001
Painos: 1000
Kappaleita: 3

Barbarossa sisältää kaksi pitkää kappaletta, jotka poikkeavat tyyliltään toisistaan. Paraatipuolen nimibiisi kertoo minämuodossa Saksan keisarista Frederik I:stä, jota kutsuttiin lisänimellä Barbarossa eli punaparta. Musiikillisesti kappaleen loppupuoli, jossa se varsinaisesti vasta pääsee käyntiin, on militaristisinta Orplidia ikinä. Biisin alku on hieman outo sekoitus puhetta ja laulua, jossa käydäänkin läpi tämä Barbarossa-teksti kokonaisuudessaan. Kappaleessa on käytetty myös perinteisiä tehokeinoja, kuten sotasireeniä, kohtalaisen onnistuneesti. Kääntöpuolen Wielands Fluch koostuu A-puolen vastapainoksi lauluvoittoisesta soitannasta, jonka toteuttamiseen ei kaikilta neofolk-yhtyeiltä riittäisi edes paukkuja. Etualalla olevaa, vahvaa laulumelodiaa tukee rullaava patarumpujen lyöminen.

10":n levyjen julkaisuun mieltynyt Eis & Licht pitää julkaisujensa tasoa korkealla. En voi sanoa muuta kuin, että otan osaa, jos et omista levysoitinta.

Jaakko Penttinen

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot