Ordo Rosarius Equilibrio - Apocalips


Ensimmäisten Ordo Equilibrio -levytysten aikoihin ihailin Tomas Petterssonin kykyä luoda yksinkertaisen tarttuvia ja kauniita "yhden käden pianomelodioita", joiden päälle hän rakentaa biisinsä. Tämä ajatus vuosien takaa palautui elävästi mieleeni, kun avausraita [Mercury Rising] Seduced by the Kisses of Cinnabar Sweet soi vasta alkutahdeissa. Kappaleessa ei ole mitään yllätyksiä, eri elementit vain soivat hienosti yhteen ja sitä voikin pitää yhtenä levyn hiteistä.

Artisti: Ordo Rosarius Equilibrio
Formaatti: CD / DLP
Levy-yhtiö: Cold Meat Industry
Painos: 3000 kpl / 646 kpl
Julkaisuvuosi:
200
6
Kesto: 60:15 (CD)
Kappaleita: 13 / 15

Tunnustan ettei minulla ollut juurikaan odotuksia tälle uudelle ORE-levytykselle, juurikin mainitun uusiutumattomuuden takia. Näin itse asiassa jo useamman levyn ajan. Sitten kuitenkin nurkan takaa iskee näitä hittibiisejä kuten tällä kertaa vaikkapa jo mainittu aloitusraita, kaunista melodiaa sekä kirkonkellosamplea (lähestulkoon ainoa bändi, jolla se ei tänä päivänä kuullosta kornilta) käyttävä Do Murder and Lust Make a Man sekä radiohittimäinen lopetusraita Who stole the Sun from its Place in My Heart. Pelkästään näiden takia levyn hankintaa voisi jo puoltaa.

Kolikolla on toinenkin puolensa, tylsimmillään OREn biisit vain soljuvat ohi jättämättä jälkeensä muistikuvia siitä mitä äsken tulikaan kuultua. Tyyppiesimerkkeinä tästä ihan peruspuhelaulantaa (negatiivisessa mielessä vaikka raja hyvään onkin kapea; silti haukotusta) tarjoava Lost Forever, in The Blitzkrieg of Roses, täydellisen puuduttava Hell is My Refuge - A Golden Dawn for a Judas Kiss sekä väkinäistä rankkuutta tavoitteleva Hear the Sound of a Black Flame Rising. Näitä voisi ehkä ajatella sinkun b-puoliksi. Cd:llä on mittaa kuitenkin tunnin verran (ja vinyylillä 2 biisiä enemmän), joten nämä omasta mielestäni täytebiisit olisi voinut huoletta karsia pois ja tuloksena olisi ollut todella tasokas paketti.

Tältä seitsemänneltä ORE-kokopitkältä löytyy silti biisejä, jotka erottuvat miellyttävästi edukseen kuten etäisesti flamencotunnelmia mieleen tuova Sons & Daughters of Lilith and Cain. Pimeät sanat yhdessä musiikin kanssa luovat erittäin mystisen ilmapiirin. Toinen hieman erikoisempi biisi on [Apocalips Kisses] In the Eyes of the Scarlet Ones, joka aluksi aiheutti vastenmielisyysreaktion, mutta sittemmin tuo riipivä rääkynä on hivellyt korviani miellyttävämmin. Biisi on muutoin kyllä rakenteeltaan varsin yksinkertainen, mutta tämä uusi äänielementti on raikas lisä.

CMI on ainakin tämän julkaisun osalta tehnyt osansa, jotta levyn ostajat saisivat rahoilleen vastinetta myös visuaalisella puolella, Cd:n mukana tulee nimittäin 32 sivua paksu sanoitusvihko (sanoituksiinhan on Ordo on tunnetusti panostanut ja myös Velvet Underground -coverin sanat on painettu) ja vinyyli nyt on luku sinänsä. Creditseistä silmiini osui kuriositeettina, että kansikuvitukseen on osallistunut myös henkilö nimeltään Carl Abrahamsson, joka mm. 80-luvulla vaikutti Tukholmassa pienen piirin kulttibändissä White Stains sekä oli hämärän Temple ov Psychic Youthin Skandinavian osaston johtohahmo. Kummankin kiinnostuksen kohteiden perusteella ei ole lainkaan yllättävää, että Tomas on keksinyt pyytää nykyään enemmänkin valokuvausta harrastavan Carlin mukaan.

Albumin muutamat tylsemmät biisit ylihypäten levystä saa oikein pätevän kokoelman, jolloin vanhat fanit tuskin pettyvät. (epäilemättä monet pitävät levystä kokonaisuutenakin) Vastaavasti jos bändi ei ole aikaisemmin sytyttänyt, en usko tältä löytyvän mielenkiintoa herättäviä elementtejä edelleenkään. Itse lukeudun ensin mainittuihin ja tältä levyltä voi helposti liittää muutaman kappaleen Ordon klassikkobiisien joukkoon. Mainio levy.

Kimmo Niukko


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot