Negru Voda - Dobruja Region

Vaikka Megaptera on jo aikaa sitten kuollut ja kuopattu, Peter Nyströmin tuotanto jatkuu, onneksi. Negru Vodan tuotannosta ollaan vuosien mittaan saatu toinen toistaan hienompia maistiaisia pienissä vinyylijulkaisuissa. Näistä ehkä maineikkain on CMI:llä julkaistu, jo klassikoksi luokiteltava From Liquid Steel to Frozen Metal 7". Nyt pitkän odotuksen jälkeen Negru Vodan tuoreita aikaansaannoksia saadaan testata kokonaisen CD:n verran.

Artisti: Negru Voda
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Fin de siecle media
Julkaisuvuosi: 2004
Kappaleita: 6

Nyström kuuluu Ruotsi-skenen "vanhoihin tekijöihin", ja sen kuulee äänenlaadusta, joka on yhtaikaa terävä ja kirkas ja käsinkosketeltavan karkea. Kaikin tavoin läsnäoleva ja tyylipuhdas "industrial" soundi, joka on selkeästi vuosien kokemuksen ja hiomisen tulosta. Nyström tietää mitä industrial-musiikin tulee olla, miltä sen tulee kuulostaa ja ennenkaikkea miltä sen tulee tuntua, sillä tämä on lähes kiinteän kuuloista musiikkia, kiven raudan ja betonin anteeksiantamatonta karkeutta.

Levyllä vuorottelevat tiukat ja raskaat, monotonisen herkeämättömästi hakkaavat teollisuusrytmit karujen ja kolkkojen äänimaisemien kanssa. Upeiden pitkien rytmijunttausten kuten under the ice - fragment 3 ja (th)rill(e)d - mekano extension jälkeen maistuukin harvinaisen komea dark ambient-kappale kuten northern beauty - k.e.m.k. joka paremmin kuin mikään muu kuulemani yritys kuvaa pohjoisen karuja vuoristomaisemia. Vaikka vaihtelua on, niin se on johdonmukaista ja yhtenäistä. Suurin osa levystä on variaatioita vinyylijulkaisuilla kuulluista teemoista, mutta niitä on muokattu niin pitkälle että ne käyvät käytännössä aivan uusista kappaleista.

Tämä levy tuo kaivosporan ja paalutuskoneen suoraan kotiisi. Mitä muuta teollisuusmusiikin ystävä voisi enää toivoa?

John Björkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot