Megaptera - Extended Chaos

Jo viisi vuotta sitten kuolleeksi julistettu Megaptera ei lepää rauhassa. Se on noussut haudastaan jälleen, kylvääkseen tuhoa maan päällä. Toisin sanottuna on kulut viisitoista vuotta tämän ruotsalaisen death-industrial-jätin luomisesta, ja juhlavuotta ei ainoastaan ole kunnioitettu viimeisen Megaptera-livekeikan (Nordic Audio Modern 2-festivaalilla Vilnassa), vaan myös useiden juhlajulkaisujen myötä. Näihin lukeutuu sekä livetaltiointeja että vanhojen loppuunmyytyjen levyjen uusintajulkaisuja.

 

Artisti: Megaptera
Formaatti: 2CD
Levy-yhti÷: Autarkeia
Julkaisuvuosi: 200
6
Painos: 500 kpl.
Kesto: 66:55 +
58:55
Kappaleita: 10 + 10

Näistä uusintajulkaisuista oleellisin lienee liettualaisen Autarkeian (myös Nordic Audio Modernin järjestäjä) julkaisema komea Extended Chaos-2CD boksi. Se sisältää paitsi yhden Megapteran ensimmäisistä julkaisuista, Near Death-kasetin vuodelta 1992, myös legendaarisen Beautiful Chaos-live EP:n. Ja minä sanon suoraan mielipiteeni: jos ei omista Beautiful Chaosta entuudestaan, ei tästä paketista voi jäädä paitsi. Sen viisi raitaa ovat tyylipuhtainta ja kylmintä ruotsalaista death industrialia mitä olen kuullut. Sen armottoman hitaasti jyskyttävät tehdasrytmit ja jäätävät analogisyntikkataustat ovat yksinkertaisesti vertaansa vailla. Mukaan ykköslevylle on lisätty raitoja Death Odors- ja In the Butcher´s Backyard -kokoelmilta, sekä kaksi remixiä. Näistä erityismaininnan ansaitsee The Protagonistin tekemä Final Day-versio, johon lisätyt Magnus Sundströmille tyypilliset mahtipontiset rummut luovat kappaleeseen entistä enemmän pontta.

Near Death puolestaan on enemmän trippi ruotsi-soundin alkulähteille. Siitä kuulee esim. varhaisen In Slaughter Nativesin tyyliin skandinaavisen death industrialin-juuret jotka vielä ammentavat 80-luvun lopun industrialista ja EBM:stä. Siinä kuullaan karumpaa meininkiä, rumpukonerytmejä, paksusti rätiseviä analogisyntikkasointuja, outoja koneääniä ja tietenkin paljon Megapteran tavaramerkkinä toimivia elokuvasampleja. Oleelliset asiat olivat jo silloin kohdallaan: soundi on paksu ja jyräävä, ja meno on aidosti ahdistavaa ja kalmanhajuista. Near Death on nauhoitettu käyttäen rikkinäistä laitteistoa, mikä tuo sille osittain lisää hohtoa. Musiikillisesti se kuitenkin jää ehdottomasti Beautiful Chaoksen varjoon.

Levy-yhtiön tästä ottamat 24 euroa saattaa alkuun tuntua hieman suolaiselta hinnalta, mutta toistan sen mitä sanoin alussa: jos ei omista Beautiful Chaosta ennestään ei kannata edes harkita, sillä se on vertaansa vailla oleva klassikko. Myös Near Death-materiaali on oikein tasokasta, vaikka boksin pääpaino on ehdottomasti ykköslevyllä. Todella tyylikäs paketti antaa myös lisäarvoa. Kun olet tämän hankkinut ja todennut sen loistavaksi, kannattaa seuraavaksi jatkaa Live Bait Foundationin julkaisemalla toisella Megaptera-tuplalla You Will Never Survive this Nightmare.

John Bj÷rkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot