Nord Ambient Alliance

Kanadalaisen Cyclic Law -levymerkin toinen julkaisu Nord Ambient Alliance on kokoelma joka esittelee viiden vähemmän tunnetun artistin kylmää pohjois-ambientia, kahden kappaleen verran kultakin. Kyseessä olevat artistit ovat norjalaiset Northaunt ja Svartsinn, saksalainen Predominance, kanadalainen Instincts, sekä ruotsalainen Kammarheit.

Levy on pakattu erittäin tyylikkäisiin A5-kokoisiin kansiin kuvioidusta ja riittävän tukevasta pahvista. Mukana on viisi mustavalkoista taidekorttia, yksi kunkin artistin suunnittelema. Konsepti on varsin samanlainen kuin Heilige Feuer -kokoelmilla

 

Kokoelma
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Cyclic Law
Julkaisuvuosi: 2002
Painos: 1000 kpl.
Kokonaiskesto: 64:12
Kappaleita: 10

Northaunt aloittaa levyn jäätävän tuntuisella viimalla, jota säestetään tyylikkään vähäeleisesti perinteisin elektronisin ambient-sävelin, luoden mielikuvia seesteisen autioista lumisista tasangoista. Toisella kappaleella A Shadow Among Shadows siirrytään sysimustiin tunnelmiin jossa jokin sanoinkuvaamaton ja uhkaava ääntelee yksin pimeydessä. Northaunt on erittäin vakuuttava molemmilla kappaleilla ja on myös tehnyt todella suuria harppauksia esikoislevyltään The Ominous Silence. Saksalaisella Predominancella on levyn elektronisin ja industrialein soundi; kappaleella Trans-Atlantis kuuluu hiljaista puhetta, taustalla toistuva humina ja aavemaista dronea, toinen kappale Dust of Lost Paradise taas omaa levyn massiivisimmin vyöryvät soundit. Instinctsin kappaleet ovat hitaita, melodisia ja surumielisiä, samanlaisia kuin yhtyeen esikoislevyllä, The Mystery Visions, joka on myös Cyclic Law-yhtiön ensimmäinen julkaisu. Kammarheit tuntuu sekä musiikillisesti että visuaalisesti kulkevan maanmiehensä Raison D´êtren jalanjäljissä. Sekä täysin pimeät, ahdistavat äänimaisemat että Kammarheitin korttia koristavat luostarirauniot ovat vahvasti Raisonin hengen mukaisia. Lähinnä kenttänauhoituksista rakennetut kappaleet ovat todella hyvin tehtyjä, ellen jopa sanoisi esikuvansa standardin tasoisia. Norjalaisen Svartsinnin kortti on kokoelman synkin, ja musiikki puolestaan hieman oudompaa äänimatkailua kuin muilla artisteilla. Toisella kappaleellaan, The Ashen Dream, Svartsinn päättää kokoelman sopivan aavemaisesti.

Erittäin loistava ja tyylikäs kokoelma, joka osoittaa kuinka erilaisia näinkin homogeenisenä pidetyn genren edustajat voivat olla. Samalla hyvä esittely uudemmille lahjakkaille artisteille - erityisesti Northaunt ja Kammarheit vakuuttavat mutta kauttaaltaan levyllä ei ole ollenkaan huonoja kappaleita, mikä on kokoelmalle harvinaista. Pohjoinen tunnelma on tässä niin tiivis, että alkaa paleltaa vain CD:tä kuunnellessa. Loistavaa kuunneltavaa kylmille, pitkille, pimeille talvi-illoille.

John Björkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot