land:[schaft]

En tiedä onko LOKI Foundationin jo klassikkomaineen ansaitseva Saturn Gnosis-kokoelma asian takana, mutta tuntuu että tupla-10"-bokseista on tullut muutaman viime vuoden aikana suoranainen trendituote. Kenties muut lafkat yrittävät kilpaa luoda kulttimaineen saavuttavia keräilykappaleita. Suurin osa luonnollisesti epäonnistuu.

 

Artisti: kokoelma
Formaatti: 2x10" boksi
Levy-yhtiö: Coldlands
Julkaisuvuosi: 200
Painos: 444 kpl.
Kappaleita: 3 + 4

Tämä venäläisen Coldlands-levymerkin julkaisema land:[schaft]-kokoelma kuitenkin erottuu selkeästi joukosta. Se on pakattu tyylikkääseen puiseen boksiin, joka on suljettu sinetöidyllä paperinauhalla. Mukana tulee kauniille kartongille painettu vihko, johon on liimattu maisemavalokuvia. Itse artistiluettelo lupaa linjakkuutta ja laatua: Inade, Predominance, Bad Sector ja Cisfinitum.

Levyjä ja niiden puolia ei ole merkitty mitenkään selkeästi, mutta artistien tyylit tunnistaa vaivatta. Inadelta on pitkä meditatiivinen kappale Samadhi State Part III. Inaden kokoelmakappaleet ovat yleensä olleet joko todellisia helmiä tai yhtyeen heikointa materiaalia. Samadhi State asettuu yllättäen vahvaan keskiluokkaan, mikä Inaden kohdalla silti tarkoittaa todella hienoa teosta. Uransa hiljattain lopettaneen Predominancen kulttisuosiota en ole koskaan täysin tajunnut, omasta mielestäni se on hieman keskivertoa parempaa ambient-industrialia tyypillisin LOKI-soundein, jota vahvistavat rytmit ja rummut. Tällä kokoelmalla Predominancelta on harvinaisen hyvää materiaalia.

Ykköslevy oli oikein miellyttävä, mutta ei vielä vienyt mennessään ihan niin hyvin kuin olisi voinut. Toisella levyllä Bad Sector tarjoilee tyypilliseen tapaan henkeäsalpaavia sci-fimaisemia vahvan melodisin ottein. Vinyylin tuoma lämpö ja syvyys ääneen tuovat Bad Sectorin tyyliin niin paljon lisää ulottuvuutta vielä entisestään että en voi kuin ihmetellä miksi Massimo Magrini julkaisee lähes vain CD-formaatissa. Bad Sectorin musiikki on kuin luotu vinyylille painettavaksi. Vielä lopuksi venäjän Cisfinitum, jolta ei koskaan tiedä mitä odottaa. Mm. Heilige Feuer II-kokoelmalla Cisfinitum on tarjonnut suorastaan nerokasta musiikkia, kun taas esikois-CD V oli minulle aikamoinen pettymys. Se, että tämän kokoelman kappaleiden nimet MBIP III ja IV, lupaavat jatkua Heilige Feuerin kappaleille, asettaa odotuksia. Odotukset myös lunastetaan: Cisfinitumin kappaleet ovat henkäsalpaavan upeita, suorastaan mullistavia teoksia joita voisi kuvailla teollisuusprogeoopperaksi. Teos on yhtaikaa melodinen ja orkestraalinen kuin kouriintuntuvasti industrialia. Vahvoja vaikutteita mm. Fir§t Law:n rumpu/ambient-rakenteista ja Bad Sectorin melodisuudesta ei voi kieltää, mutta ne on kudottu yhteen kokonaisuudeksi joka edustaa täysin venäläistä tyyliä ja Cisfinitumin omintakeisuutta. On hienoa nähdä kuinka venäläiset pystyvät uusimaan ummehtunutta industrial-musiikkia yllättävälläkin tavalla, nimittäin tuomalla siihen tunteellisuutta ja kauneutta.

Vaikka land:[schaft] on luksuskokoelmien kastissa kohtalaisen edullinen, ei kahdelle kymppituumaiselle mahdu paljoa musiikkia. Tässä tapauksessa määrä kuitenkin korvaa laadun: kokoelma ei sisällä heikkoa tai edes keskinkertaista hetkeä. Ja kyllähän upeasta keräilijäboksista pitää olla valmis pulittamaan muutama ylimääräinen lantti. Hienosta pakkauksesta, maineikkaista artisteista ja tasokkaasta materiaalista voisin arvella että tällä kokoelmalla olisi kaikki rahkeet kulttilevyksi, toisin kuin nyt esimerkiksi taannoin ostamallani varsin kehnolla Eternal Soul-kokoelmaboksilla. Erittäin laadukas paketti siis.

John Björkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot