Kosmoloko

Haus Arafnan ja Galakthorrö-levymerkin omaperäinen tyyli saattaa hyvinkin olla innovatiivisimmin loistava valo nyky-industrialissa. Erikoinen yhdistelmä raakaa voimaelektroniikkaa, trip-hopmaisia tunnelmia, 80-luvun alun "alkuindustrialia" ja jopa jonkinlaista perverssiä discohenkeä erottavat sen edukseen kaikesta muusta mitä näinä päivinä tehdään. Galakthorrön omalaatuisia artisteja esittelevä kokoelma olikin jo korkea aika saada ulos. Tissillä ja maitolasilla koristettu Kosmoloko esittelee viittä Galakthorrön artistia, kutakin kahden kappaleen verran.

 

Kokoelma
Formaatti: CD / LP
Levy-yhtiö: Galakthorrö
Julkaisuvuosi: 2004
Painos: LP 965 kpl.
Kappaleita: 10

Kokoelman aloittaa Haus Arafna kappaleella Hymn to Despair, joka on yhtyeen viimeisiin tuotoksiin verrattuna hyvinkin karkeaa ja paksua voimaelektroniikkaa. After all these Years taas on täydellinen vastakohta: analogisesta pörinästä ja angstisista vokaaleista kyhätty hieno 80-lukuhenkinen industrialdiskokappale. Subliminal on oikeastaan ainoa yhtye kokoelmalla joka ei tee minuun sen suurempaa vaikutusta - ihan omanlaistaan death industrialia tai voimaelektroniikkaa ahdistunein huudoin, mutta ei mitenkään ihmeellistä. Karl Runau päättää A-puolen todella tyylikkäällä kappaleella Driven by Instinct, jota voisi lähinnä kuvailla elektrojännitysmusiikiksi.

B-puolen aloittavaa Maska Genetikiä kuullaan tällä kokoelmalla ensimmäistä kertaa. Oceans on varsin Haus Arafnan henkistä rytmistä elektroidustrialia, jossa hieno "marssiva" taustarytmi ja tylyn apaattiset vokaalit. Kerrassaan upeaa materiaalia, jota jään innolla odottamaan lisää. White Tracks ei ole yhtä tanssittava mutta se on aivan yhtä loistava. November Növelet on Haus Arafnan sivuprojekti, joka on hyvin eri tyylinen mutta jossa on silti jotain samaa. Mielenkiintoista kyllä November Növeletin oudon yksinkertaiset, psykedeelistä naiviutta tihkuvat kappaleet tuovat vahvasti mieleen Coilin. Niinkin vahvasti, että lähes yllätyin kun In the Age of Tears-kappaleella ei kuulukaan John Balancen, vaan rouva Arafnan ääni. Kokoelman päättää Karl Runau toisella tyylikkäällä elektromysteeritunnelmoinnilla.

Kosmoloko ei ole ainoastaan ehdottomasti paras kokoelma mitä olen pitkään aikaan kuullut, se on myös oiva katsaus siihen, mikä on tällä hetkellä industrial-musiikissa ehkä kaikista innovatiivisinta ja toimivinta. Pakkohankinta.

John Björkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot