Heilige Feuer II

Toisen Pietarissa järjestetyn Heilige Feuer-festivaalin oheiskokoelma, joka noudattaa samaa konseptia kuin ensimmäinenkin Heilige Feuer-kokoelma, eli viideltä festivaalilla esiintyneeltä artistilta annetaan kaksi muualla julkaisematonta studioraitaa. Pakkauskin on samanlainen A5-kokoinen digipak, joka näyttää hyllyssä hyvältä ykkösosan kanssa. Kokoelmalla on taas joukko ulkomaisia ja venäläisiä artisteja sekaisin, tällä kertaa osallistuivat 2012, Raison D´être, Cisfinitum, Ex.Order sekä Anenzephalia ja levy kulkee jokseenkin meluisammissa merkeissä kuin ensimmäinen.

 

Kokoelma
Formaatti: CD
Levy-yhti÷: Der Angriff
Julkaisuvuosi: 2002
Painos: 1000 kpl.
Kokonaiskesto: 61:11
Kappaleita: 10

Kokoelman aloittavan 2012 kappaleet ovat aika keskinkertaista industrial-ambientia. Erityisesti ensimmäinen on aivan liian pitkä eikä jaksa ylläpitää mielenkiintoa. Toisessa kappaleessa erilaisilla kenttänauhoitetuilla äänillä saadaan aikaan mielenkiintoisempi kokonaisuus, joka tosin sekin ehtii käydä vähän pitkäveteiseksi. Raison D´être puolestaan jatkaa suuntaansa yhä synkempiin romuautiomaa-maisemiin. Hiljainen hurina ja ajoittaiset leijuvat meluäänet luovat minimalistisen aution tunnelman. Toisella kappaleella pääosaa esittää metalliromun kilinä ja kolina joka yltyy ja laskee (kuulostaa vähän siltä kuin kaataisi soraa peltirännistä alas).

Levyn yllättäjä on ainakin minulle tuntematon Cisfinitum, joka tekee monimutkaista kone-industrialia. Ensimmäinen kappale hakee selkeästi muotoa eri äänien rakentuessa päällekkäin, kunnes kaikki pamahtaa hiljaiseksi. Musiikki vaihtelee hiljaisten osuuksien, kovien jysähtävien rytmien ja välimaastossa seikkailevien tehdasrytmien välillä niin, että aina kun luulee kappaleen "asettuneen paikalleen" niin se yllättää taas uudella käänteellä. Toinen kappale jatkaa suoraan ensimmäisestä, siirtyen hetkeksi hiljaiseen orkestraaliosuuteen kunnes yltyvät elektroniset sirinät ja hurinat huipentuvat jyskyttävään teollisuusrytmiin. Cisfinitum uppoaa todella hyvin, kuten myös seuraavana tuleva saksalainen Ex.Order, joka sattumoisin on Inaden sivuprojekti. Samalla taidolla millä Inaden tunnelmat kaappaavat mukaansa tykittää Ex.Order paukkuvaa tehdasrytmiä, rätinää ja elävän tuntuisia ennalta-arvaamattomia meluääniä. Kokonaisvaikultema on hyökyvän myrskyisä.

Viimeisenä artistina olevalla Anenzephalialla on aika kova maine death industrialin saralla mutta tällä kokoelmalla olevat varsin hiljaiset ja mitäänsanomattoman latteat kappaleet eivät oikein tue tuota mainetta. Siitä huolimatta Raisonin, Cisfinitumin ja Ex.Orderin kappaleet tekevät kokoelmasta oikein kuulemisen arvoisen. Meno on selkeästi ahdistavampaa kuin ensimmäisella Heilige Feuerilla ja taso suurin piirtein yhtä korkealla vaikka osa HFII:n materiaalista vaati hiukan enemmän kuuntelua ennenkuin kunnolla avautui. Kannattaa hankkia niin kauan kuin painosta riittää.

John Bj÷rkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot