Germania Occulta I - Saturn Gnosis

Esoteerista industrialia ja ambientia julkaiseva LOKI Foundation -yhtiö on tällä kokoelmalla onnistunut varsin näyttävästi saamaan nimeä itselleen. Ainakin pakkaus ja teema ovat keränneet paljon huomiota. Kokoelman kahdeksan kappaletta on laitettu kahdelle kymppituumaiselle viinylikiekolle jotka on pakattu jäykästä pahvista tehtyyn laminoituun boksiin. Myös molemmat levyt ovat omissa laminoiduissa värikansissaan ja paketissa on mukana vihkonen jossa on tekstiä ja taidetta jokaista kappaletta kohden ja hieman projektin taustasta.

 

Kokoelma
Formaatti: 2 x 10" boksi
Levy-yhti÷: LOKI Foundation
Julkaisuvuosi: 2000
Painos: 1500 kpl.
Kappaleita: 8

Saturn Gnosis on ensimmäinen osa Germania Occulta-kokoelmasarjaa, jossa teemana käytetään 1900-luvun alun saksalaisia okkultistisia ryhmiä. Kokoelmalla olevat artistit ovat taatusti alasta kiinnostuneita ja osittain varsin maineikkaita nimiä: Inade, Herbst9, Blood Axis, Fir§t Law, SRP, Predominance, Endvra ja Turbund Sturmwerk. Kysymys jonka tässä vaiheessa jokainen varmaan esittää on ratsastaako kokoelma aivan muilla meriiteillä kuin musiikki, vai onko levyjen sisällössä vastinetta maineelle?

Alku ainakin on lupaava: Inade avaa kokoelman kumahtavalla gongilla jota seuraa mystinen ja erittäin mukaansatempaava ambient-kapple Cherub, joka imee kuulijan mukaansa salattuihin hengellisiin ulottuvuuksiin, kunnes tarpeeksi syvälle päästyä musiikki muuttuu uhkaavan päälletunkevaksi neoklassiseksi. Kappale on aivan yhtä huippuunsa vietyä dark ambientia kuin Inaden uusi Crackling of the Anonymous-albumikin. Seuraava Herbst9:n kappale Treshold to Akasa on yhtyeelle tyypillistä levotonta ja aavemaista kryptamusiikkia - suhahteluja, kuiskauksia ja kolahduksia sekä pahaenteistä rummuttelua.

Ensimmäisen levyn seuraavan puolen avaa Blood Axis huomattavasti rauhallisemmin tunnelmin - viululla soitetaan toistuvaa hidasta ja traagisen oloista melodiaa, jonka päälle soitetaan jonkun ilmeisesti loosin alkuperäisen jäsenen lukemaa saksankielistä runoa Luciferista. Ykköslevyn viimeisen kappaleen esittää tuntematon Fir§t Law. Kappale alkaa tasaisena ambienttina, johon hiljalleen alkaa kasvaa lisää ääniä ja pulssi, jotka yhdessä yltyvät kunnes kaikki hiljenee - ennenkuin kappale pamahtaa takaisin täyteläisenä kielisoitinten ja äänten harmoniana. Miellyttävää ja erittäin hyvin tehtyä.

Ensimmäinen levy on kokonaisuudeltaan erittäin laadukas. Valitettavasti kakkoslevy ei kykene aivan samaan; ensimmäinen kappale jonka esittää SRP on hieman meluisaa, aika mitäänsanomatonta ambientia. Predominancen esitys Awakening of the Violet Demons on tasaisen rytmikästä, jopa hieman hypnoottista industrialia, jonka päälle kasvaa koko ajan lisää ääniä. Endvra ei koskaan ole ollut suosikkiartistejani, mutta onnistuu yllättämään positiivisesti fiilistelykappaleella jossa soivat mm. orientaaliset kielisoittimet. Viimeisen kappaleen esittäjä Turbund Sturmwerk on aiemmin tehnyt varsin hyvätasoista natsiaiheista industrialia. Tällä kokoelmalla oleva kappale Urfyr on kuitenkin vähemmän vakuuttava kappale, jossa soi tasainen bassomelodia ja välillä nousee esiin vähän soivia kirkonkelloja tai kuorolaulua.

Kokonaisuutena Saturn Gnosis on kyllä oikein laadukas paketti. Pakkaus on kyllä hitusen tyylikkäämpi kuin musiikki keskimäärin. Toisaalta ei hienosta pakkauksesta voi miinustakaan antaa. Musiikkikin on oikein laadukasta, mutta täytyy myöntää että kuuntelu ainakin omalta osalta on jäänyt lähinnä ykköslevyn puolelle. Toisaalta harva kokoelma se pelkkiä helmiä sisältää. Hyvä tapa tutustua LOKI Foundationin laadukkaisiin artisteihin ainakin.

John Bj÷rkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot