Kratong - The Bees of Psychic Province

Puolalainen levymerkki Wrotycz Records on aloittanut toimintansa julkaisemalla preussilaisen Kratongin (kuulemma Romowe Rikoito-yhtyeen kitaristin sivuprojekti, jos se sanoo kenellekään yhtään mitään) esikoislevyn. Kratongin meno onkin vähintään mielenkiintoista.

 

 

Artisti: Kratong
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Wrotycz
Julkaisuvuosi: 2004
Kokonaiskesto: 69:25
Kappaleita: 9

Levy alkaa pehmeällä ja tunteellisella folkilla kenties Current 93:n ja myös hieman Dead Can Dancen henkeen. Näppäiltyä kitaraa ja kauniita viulumelodioita harvinaisen hyvin soitettuna, mies- ja naislaulua, joista jälkimmäinen on keijumaisen kimeää. Vokaalit eivät aina ole yhtä vahvoja kuin sävellykset, mutta vanhaan skottilaiseen runoon pohjautuvassa haikeassa Fair Margareth and Sweet William:issa kaikki on erityisen onnistuneesti kohdallaan.

Puolessa välissä levyä tapahtuu täysi tyylillinen muutos mystisiin elektronisiin rituaalisävellyksiin hyvin vahvasti Coilin tyylisesti. Neljäs kappale A Dream of the Faded Summer sisältää jo elektronisia aineksia ja pehmentää hieman siirtymistä, mutta seuraava TD Experience on jo täysissä avaruustunnelmissa. Näissä "toisen puolen" kappaleissa sävellykset ovat myös oikein onnistuneita, mutta ääni kaipaisi hieman hiomista. Toisen osuuden päättää 20-minuuttinen ambient-kappale Province. Loppuun on vielä ängetty bonukseksi aika mielenkiintoinen tanssibiittikappale, joka toimii, vaikka meneekin kenties jo populaari-industrialin puolelle.

Bees of Psychic Province:n eri osat toimivat itsekseen oikein mainiosti, alkupuolisko on oikein kaunista ja harvinaisen hyvin soitettua folkkia. Minä en yleensä pidä tämän tyyppisestä tunteellisen pehmeästä folkista mutta Kratongin hienot viulumelodiat saavat jopa minut puolelleen. Toisen puoliskon esoteeriset häröilyt toimivat myös, ne eivät vain millään tahdo sopia samaan kokonaisuuteen. Tämä toimii kuin kaksi aika hyvää EP:tä, eritoten World Serpentin ystäville suositeltava hankinta.

John Björkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot