Karjalan Sissit - Tanssit on loppu nyt


"Tää on katastroofi, saatana / Suu pielistä ei valu muutakuin vodkaa / Elämät lipuu käsistä, perkele / Holisti taktiikoilla suoraan helvettiin" Näitä lyriikoita runnoo aloituskappale Tää on katastroofi, saatana, joka paljastaa samalla yhden puolen Eskilstunan nimekkään industrialbändi Karjalan Sissien nokkamiehen Markus Pesosen elämäntilanteesta; vodka on maukasta vaikka tahdon tuolla puolen heijasteleekin ajatus, että liika on sittenkin liikaa. Mahtipontinen biisi jyrää eteenpäin patarumpujen jyskiessä korvia viekoittelevan hypnoottisen syntetisaattoritaustan säestäessä. Maailmanlopun tunnelmat ovat suorastaan käsin kosketeltavissa, levyn ansiokkaimpia sävellyksiä.

Artisti: Karjalan Sissit
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Cyclic Law
Julkaisuvuosi: 200
6
Kesto: 32:20

Kappaleita: 9

Albumin toinen teema (alkoholin suurkulutuksen ohella) pilkistelee levyn nimestä ja monista kappaleista saattaisi päätellä tämän olevan Karjalan Sissien viimeinen levytys. Vaikka levy kertoo kuoleman tulosta ja lopettamisesta, aivan läpeensä synkissä tunnelmissa ei kokoajan pyöritä. Tästä esimerkkinä nimibiisi Tanssit on loppu nyt, joka alkaa 'karjalansissimäisesti' suomenkielisellä samplella. Huumoria löytyy, mutta se ei avaudu ainakaan suomea taitamattomille. Pitääkin muistaa, että esimerkiksi levy-yhtiönsä on Kanadasta asti ja artisti itsekin ponnistaa Ruotsista.

Paljonpuhuva kappaleennimi Viinanjuontikoulun viimeinen oppitunti alkaa samplella, joka kielii innostuksesta suomalaista huumoria kohtaan. Sen sijaan sanoitukset eivät paljon valosta kirkastele ja niin ruoskitaan itsensä ohella myös yleisöä. Musiikillisesti liikutaan lähellä In Slaughter Nativesin massiivisia industrialsoundeja.

On oikein positiivista, että sanoitukset on painettu tällä kertaa kansiin ja kannet ovatkin totuttuun Cyclic Lawin tyyliin mainiot A5-kokoiset pahvikannet. Osassa lyriikoita jää kuulijan vastuulle päätellä onko kyseessä kuolemanvakava aihe vaiko maaseudun suomalaisuuden stereotypioilla leikittelyä. Jälkimmäiseen osastoon liitän ainakin itse Kuolema tulloo -biisin: "Viinaa kuului huuto kamarista / Kuolema tulloo / Traktori käyntiin saatana! /Täydellä kaasulla viimesille kaljoille Esson baariin / Mie en kuole perkele harmaaseen kamariin kuivin suin".

Levyn tuottaneen Peter Bjärgön (mm. Sophia, Arcana) kädenjälki kuuluu levyltä ajoittain, esimerkiksi Oikein erityisellä lämmöllä kuulostaa selvästi jousisovituksineen tällaiselta. Kappaleen sanat ovat muuten sangen persoonalliset… Ja mitäpä olisi Karjalan Sissien levy ilman sota-ajan iskelmää, tällä kertaa sen virkaa toimittaa lopetusraitana Valkoinen sisar.

Kokonaisuudessaan melkoisen lyhyt levy, mutta tällaisenaan se on ainakin ytimekäs pakkaus. Biiseissä on sen verran vaihtelevuutta, että joitakin tulee pitäneeksi oikeastaan vain väliosioina vaikka toisaalta se juuri tekee albumista kiinnostavan kokonaisuuden. Jos levy nyt todella on Karjalan Sissien viimeinen, pieni täyttämätön kolo industrialgenreen jää, sen verran omasta jutusta on ollut kyse, eikä niinkään aina musiikillisesti vaan juurikin temaattisena kokonaisuutena. Artisti kertoi onneksi yrittävänsä vielä kertaalleen löytää inspiraatiota uuden levyn tekoon ennen puiston penkille siirtymistään.

Kimmo Niukko


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot