Eleni Karaindrou - Ulysses´ Gaze

Kreikan toiseksi nimekkäimmän (ja ylivoimaisesti lahjakkaimman) elokuvasäveltäjän tunnetuin levy. Karaindrou tekee hyvin surullista musiikkia, jossa matalan, minimalistisen taustan päälle asettuu yksi tai kaksi hallitsevaa instrumenttia (yleensä joko viulu tai haitari). Vaikka tämä on periaatteessa modernia klassista, ei tarvitse kuin sulkea silmänsä ja keskittyä taustaan, niin ymmärtää hetkessä miksi Karaindrou on vaikuttanut valtavaan määrään sekä ambient- että neofolkartisteja. Lisäksi laulaessaan hän muistuttaa hämmästyttävissä määrin tyyliltään Current 93:a.

 

Artisti: Eleni Karaindrou
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: ECM Records
Julkaisuvuosi: 1995
Kokonaiskesto: 59:32
Kappaleita: 17

Klassista musiikkia tuntevalle ihmiselle avautuvat mainiosti myös Karaindroun omat vaikutteet. Hän tekee viulun käytöllä tunnistettavasti kunniaa erityisesti Nikolai Rimsky-Korsakovin suuntaan. Tässä on myös hänen ainoa varsinainen heikkoutensa: tietty omaperäisyyden puute. Silti taito rakentaa upeita kokonaisuuksia tutuista osasista on aivan yhtä arvokasta kuin se innovatiivisuus jota useimmilta moderneilta säveltäjiltä odotetaan.

Jos Karaindroulta jonkun levyn kuuntelee (ja suoraan sanottuna tyhmä on mikäli niin ei tee), se kannattaa olla juuri tämä.

Jiituomas

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot