I.Corax - Spectral Metabolism

Tämä I.Coraxin ensimäinen CD-formaatissa julkaistu albumi on tosiasiassa valmistunut 2002, ja sisältää koottua materiaalia sitä edeltäviltä nejältä vuodelta. Eli heti alkuun on mainittava ettei sen sisältö ole lähelläkään sitä uskomatonta tasoa johon I.Corax on ehtinyt kehittymään niiden vuosien aikana kun tämä levy odotteli Kaos Kontrolin jonossa julkaisuun tarvittuja olosuhteita. Siksi on oikeudenmukaista arvostella Spectral Metabolism myös itsenäisenä teoksena synkän ambientin kentässä - jolloin tosin joutuu heti toteamaan että se on massaan verrattuna yhä oikein hieno levy.

 

Artisti: I.Corax
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Kaos Kontrol
Julkaisuvuosi: 2005
Painos: 1000 kpl.
Kokonaiskesto: 60:16
Kappaleita: 9

Alussa huomio kiintyy lähinnä upeaan kaikuun (joka pysyy läsnä loppuun asti) sekä siihen, miten mukana on jo paljon niitä outoja pääliääniä jotka myöhemmin ovat muotoutuneet yhtyeen tavaramerkiksi. Albumi ikään kuin jakautuu komeen pääjaksoon, joista toinen vaihe käynnistyy neljännen raidan kohdalla. Silloin hillittyyn maisemaaan ilmestyy pientä, hidasta sykettä ja äänikuvioiden etäisyys kuulijasta tuntuu siirtyvän tyylikkäällä tavalla kauemmas. Viides ottaa hieman takapakkia, ja on karuudessaan selvästi albumin heikoin osio. Kuudes kappale aloittaa viimeisen, kaikkein vahvimman osion. Siinä itsessään on hämmentävän paljon hälyisyyttä, tunnistettavan voimakasta rytmiä ja kierot taustavokaalit - kaikki vain välillä läsnä, välillä poissa. Lyhyehkö seiska on jälleen karumpi, mutta toimii hienosti siitä huolimatta. Kahdeksikossa häly palaa jälleen, on kuin joku soittaisi noiseambienssikerrosta Cadaver Pulse:jen tyylisen materiaalin päällä. Tematiikka jatkuu hienolla kymmenminuuttisella päätösraidalla, tosin ilman yhtä suurta kohinaa.

Spectral Metabolismilla on läsnä se vahva omaperäisyys joka leimaa koko Blue Sector /Aural Hypnox -kollektiivin tuotantoa. Kaikki syntyvät assosiaatiot viittaavat vain artistien omaan tuotantoon, eivät muiden musiikkiin. Samoin äänimaailma on tunnistettavasti saman yhtyeen luomusta kuin myöhemmät albumit, vaikka onkin hiukan hälyisämpi. Materiaali on (varsin yllättäen) paljon monimutkaisempaa kuin vuonna 2002 taltioidulla Kuilu-livellä, mutta pysyy silti selvästi paremmin kasassa. Verrattaessa esittäjiensä myöhempään tuotantoon - niin I.Coraxin kuin sooloprojektienkin nimissä tehtyyn - tämä jää kauas taakse. Silti Spectral Metabolism on erinomainen levy, ja selkeä osoitus siitä miten näin lahjakkaiden muusikoiden "vanhentunutkin" materiaali hakkaa mennen tullen lähes kaikki tuoreemmatkin kilpakumppaninsa.

Suositeltava hankinta, sekä historiallisista että puhtaan sisällöllisistäkin syistä.

Jiituomas

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot