Haus Arafna - You

Kuin tyhjästä pöllähtävät aina nämä uudet Haus Arafnan levyt, vailla varoitusta ja vinyylipainokset yleensä loppuunmyytynä jo kun julkaisusta ilmoitetaan – mistä ihmeestä ihmiset saavat tietoa näistä? You on siis Haus Arafnan neljäs kokopitkä, ja yleissoundi on sitä tuttua ja taattua, mutta tyyli on jotenkin arvattavasti liukunut popimpaan suuntaan, lähemmäs sisaryhtye November Növeletia.

Artisti: Haus Arafna
Formaatti: CD / LP
Levy-yhtiö: Galakthorrö
Julkaisuvuosi: 2010
Painos: LP 906 kpl.

Kappaleita: 12

Tämä ei kuitenkaan haittaa ennakkoluulottomia faneja – on virkistävää kuulla yhtyeeltä uusia puolia, ja herra Arafnan laulussa on herkullinen tasapaino kylmää kolkkoutta ja syvää tunteellisuutta. Postpunkahtavalle charmille lisämaustetta antavat leikkeletiskin lämpöiset diskobiitit, morbidi synapopmeininki, rujoa voimaelektroniikka-aggressiota myöskään unohtamatta. Haus Arafna on aina osannut tehdä mitä epätodennäköisimmistä cocktaileista perverssillä tavalla saumattoman onnistuneita helmiä. Tosin rujoimmissakin kappaleissa on jotakin menevän koukuttavaa, tyylillä josta myös toinen klassikkoakti Thorofon ja siitä siinneet projektit Dogpop ja The Musick Wreckers ovat tulleet tunnetuiksi.

You jokatapauksessa tarjoaa kalmaisen tarttuvaa hittiraitaa toisensa jälkeen, pääpaino melodisella osastolla. Kaikista vahvin tarjonta tulee B-puolella: kolkon mahtipontinen hymni Lucifer, seksiä tihkuva duetto The Woman You Are sekä tiukkaa tanssilattiapotentiaalia omaava apokalyptinen raskaselektroniikkaraita Colony Collapse.

Haus Arafna tarjoaa erittäin tasokasta materiaalia kuten aina. Tyyli on entistä popahtavampi ja melodisempi, mutta ei silti ole mitenkään varsinaisen yllättävää. Niille voimaelektroniikkapuristeille joiden makua jo Butterfly koetteli, on You varmasti liikaa. Toisaalta You löytää varmasti yhtyeelle paljon uusia faneja, ja voi myös olla oiva porttilevy esim. ebm:n tai goottirockin kuuntelijalle päästä sisään rujomman industrialin maailmaan. Omasta mielestäni yksi vuoden parhaista levyistä, joka koukuttavuutensa ansiosta on viihtynyt tiiviisty soittimissani. 

John Björkman


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot