Haus Arafna - The Singles 1993-2000

Lieneekö Haus Arafnan salaisuus siinä, että useimpien "post-industrial" yhtyeiden jalostaessa omia tyylilajejaan aina vain puristisempiin suuntiin, tuntuu Arafna haluavan jatkaa siitä mihin 80-luvun "alkuindustrial" jäi? En osaa sanoa. Siitä sen sijaan olen varma että Haus Arafnan himoittujen singlejen uudelleenjulkaisu CD-muodossa on jo palkittava kulttuuriteko.

 

Artisti: Haus Arafna
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Galakthorrö
Julkaisuvuosi: 2004
Kokonaiskesto: 49:40
Kappaleita: 13

The Singles 1993-2000 sisältää Sex U Mas, Take One Get Two, Last Dream of Jesus sekä Für Immer 7"-singelet, ja osoittaa hienosti kuinka yhtye on kehittynyt hienosta voimaelektroniikasta nykyiseen popahtavampaan angsti-industrialiinsa. Sex U Mas-singlen mateliaali on vielä varsin tyypillistä paksua voimaelektroniikkaa, ja vielä ihan parhaan pään sellaista, eritoten levyn aloittava New Skin Grafting. Saman singlen biittejä sisältävä viimeinen raita Happy Thrill on jo pieni osoitus tulevan suuntaan. Take One Get Two:n Seven Murder:kin on periaatteessa selkeästi voimaelektroniikkaa mutta siinä Haus Arafnan ominainen soundi on jo muodostunut selkeäksi: monikerroksista ja -puolista analogista pörinää ja ahdistuneen karjuttuja vokaaleita. You Die puolestaan menee jo rytmisyydellään discohenkiseksi, ja tuo esiin Arafnan "toisen puolen" myös vokaalien osalta; ahdistunutta karjuntaa tasapainottaa apaattisen tunteeton lausunta.

The Last Dream of Jesus on suurin piirtein samassa muodossa kuin Children of God-albumillakin. Singlen kappaleista eritoten vakuuttava ja tarttuva on myös Paranoia. Kohuttu Für Immer, yhtyeen suurin hitti, poikkeaa puolestaan varsin paljon Butterly-albumin versiosta. Für Immer-singlen kappaleet ovatkin kaikki upeita hittejä: hiljaisen kieroutunut Amputation Cures sekä eritoten vahvaa 80-lukuretroa henkivä No Right to Live ovat täyttä klassikkomateriaalia.

Singles 1993-2000 ei missään nimessä ole tyypillinen singlekokoelma jonka parhaat kappaleet jo löytyvät muilta levyiltä. Haus Arafnan singlet sisältävät lähes pelkkää huippumateriaalia eikä vaisuista B-puolista ole puhettakaan. Itseasiassa tämä kilpailee vahvasti Arafnan kokopitkien kanssa. Kyseessä ei siis todellakaan ole mikään "vain faneille" tehty erikoisjulkaisu vaan pakko-ostos kaikille industrialin ystäville (paitsi ehkä niille harvoille onnekkaille jotka jo omistavat kaikki Haus Arafnan 7":t).

John Björkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot