Empyrium - Weiland

"Naturmystik in drei Kapiteln" lukee Empyriumin tuoreimman levyn kansivihossa ja sitähän tämä kieltämättä on. Mutta vaikka entinen metalliyhtye nykyään mielletään neofolkkareiden kanssa samaan genreen, poikkeaa tämä hyvinkin paljon Death in Junen seuraajista ja muistuttaa toteutukseltaan huomattavasti enemmän klassista musiikkia kuin folkkia. Ainoa saman alan yhtye jota tämä vähänkin muistuttaa, on Tenhi.

 

Artisti: Empyrium
Formaatti: CD / 3CD / 2LP
Levy-yhtiö: Prophecy
Julkaisuvuosi: 2002
Kokonaiskesto: 50:55
Kappaleita: 12

Levyllä käytetään isoa liutaa aitoja soittimia, todella taidokkaiden muusikoiden soittamina ja yhtä taidokkaasti sävellettynä. Pääasiallisesti akustisella kitaralla, pianolla ja jousilla on herra Schwadorf onnistunut kutomaan monimutkaisia, usein surumielisiä melodioita tyylillä, joka vahvasti muistuttaa 1800-luvun kansallisromantikoista.

Levy on siis jaettu kolmeen osaan; Heidestimmung, Waldpoesie ja Wassergeister. Näistä ensimmäinen rakentuu pääasiassa taitavasti näppäillyille kitaramelodioille sekä jousille ja muistuttaa aika paljon yhtyeen edellistä levyä, Where at Night the Wood Grouse Plays:ia. Schwadorfin oopperamainen, korkea laulutyyli tuntuu aluksi hieman oudolta, mutta sopii loppujen lopuksi levyn tahallisesti liioiteltuun teatraaliseen tunteellisuuteen, jossa juuri on sitä 1800-luvun henkeä. Parissa kappaleessa yhtyeen metallitausta nousee pintaan, ja laulaja puhkeaa hetkeksi black metal-tyyliseen kärinälauluun, joka istuu kokonaisuuteen mainiosti. Kansallisromanttiset aiheethan ovat useasti mustassa metallissa hyödynnetty elementti ja tässä Empyrium osoittaa mainiosti kuinka asia voidaan tehdä toisinpäin ja maustaa romanttinen klassinen tyylinen musiikki muutamalla black metal-tyylisellä voimanpurkauksella.

Toinen osio, Waldpoesie, koostuu yhdestä lähes 15-minuuttisesta kappaleesta, joka samalla tarina metsään eksymisestä ja tunnelmat vaihtelevat voimakkaasti tarinan mukaan. Aluksi metsässä on harmonista ja mukavaa, ja rennot kitarasoinnut ja huilut luovat tunnelmaa. Matalat peikkotorvet puhaltavat kun pimeä on yllättänyt ja synkässä metsässä pelottaa,  kunnes auringonvalo tuo hiljaisen kauniin jousi-osion ja tunnelma kevenee taas. Kolmas osa, pianovoittoinen Wassergeister käynnistyy voimakkaalla kappaleella Die Schwäne im Schilf, joka myös löytyy hieman erilaisena versiona Lichttaufe-kokoelmalta. Muuten Wassergeister koostuu lähinnä hiljaisista instrumentaaleista.

Weiland on kuin kuuntelisi vaikkapa Sibeliuksen taikka Griegin hiljaisempia sävellyksiä ja suosittelenkin sitä ihmisille jotka pitävät kyseisten säveltäjien töistä. Se vaatii myös tietynlaisen hetken ja tunnelman toimiakseen sekä muutaman kuuntelukerran jotta sävellykset kunnolla uppoaisivat. Taustamusiikkina kappaleiden hienovaraisuus katoaa ja levy muuttuu tylsäksi pimputteluksi. Tässä on kuitenkin erittäin taidokkaasti sävellettyä ja esitettyä teatraalista luontoromantiikkaa. Suosittelen.

John Björkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot