Converter - Exit Ritual

Converter on yksi Ant-Zen levylafkan "diskoindustrialin" kärkinimistä. Yhtyeen edellinen albumi Blast Furnace (2000) oli jo aikamoinen hitti rytminoisen saralla, täynnä tempaisevan paukkuvia rytmejä, vaikkakin paikoittain vähän turhan yksinkertaisen jumputtavaa omaan makuuni.

 

Artisti: Converter
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Ant-Zen
Julkaisuvuosi: 2003
Kokonaiskesto: 75:11
Kappaleita: 10

Jos Blast Furnace oli varsin kova albumi, on tämä tuore CD Exit Ritual siitä vielä kilometrikaupalla edellä. Todella laajapohjainen sekoitus lähes kaikkia industrialin eri elementtejä, kuitenkin aina enemmän tai vähemmän rytmisesti. Äänimaailma on todella huippuunsa asti hiottu, eli tämä ei ehkä ole lo-fisteille, jotka varmaan jokatapauksessa osaavat kiertää Ant-Zenin julkaisut kaukaa. Levy alkaa kohisevalla ambientilla kappaleella dronr(itual) ja pääsee paremmin vauhtiin kappaleessa bloodsex, jossa hieman hitaammat rumpukompit ja konetaustat pohjaavat (varsin 80-lukuhenkistä) syntikkamelodiaa. Kappale on enemmän kuin jonkinlainen urbaanin elämän soundtrack kuin tanssilattiatavaraa ja ehkä turhan valoisa omaan makuuni. Asia korjautuu heti kappaleiden nightmare machine ja cloudeye myötä. Näistä ensimmäinen on nimensä mukaisesti 8-minuuttinen hitaasti ja hypnoottisesti jyskyttävä konehirviö, joka koska tahansa kävisi Deutsch Nepalin Benevolence-levyn parhaimmistosta. Cloudeye puolestaan alkaa todella valoisana pilvillä leijailevana ambientina, räjähtääkseen äärimmäisen väkivaltaiseen rytinään ja biitteihin - on kuin rattaisto vääntäisi jaloistasi jauhelihaa samalla kun koneellinen vasara hakkaa kalloasi betoniseinää vasten! Ja viides kappale tykittää vähintään yhtä väkivaltaisesti - tällä kertaa mahtipontista tehdaspauketta biittien sijaan.

Meno jatkuu tasaisen epätasaisena - kevyitä ja raskaita biittejä, droneja ja rätinää sekä loppupäässä Cold Meat-henkisempää ilmastointiputki-musiikkia. Kaikki selkeästi sommiteltuna. Jotkut kappaleet käyvät kyllä välillä liian kevyiksi tunnelmaltaan sopiakseen kokonaisuuteen, esimerkiksi gateway rite. Levyn tyylihaitari on niin laaja ettei siitä millään voi saada täysin toimivaa kokonaisuutta mutta erillisiksi osiksi hajotettuna se sisältää lähes pelkästään huipputason materiaalia, ja kaikille jotakin. Upean kehittynyt levy joka varmasti tulee olemaan virstanpylväs ainakin Ant-Zen/Ad Noiseam-koulukunnan sisällä ja jokaisen joka ei ole biittiallergikko tai lo-fisti pitäisi hankkia.

John Björkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot