Black Sun Productions - Chemism

Black Sun Productions jatkaa aktiivista uraansa pinkkeihin ja omaperäisiin kansiin pakatulla, varsin kevyellä albumilla.

 

Artisti: Black Sun Productions
Formaatti: CD
Levy-yhti÷: Old Europa Café
Julkaisuvuosi: 200
7
Kesto: 66:24

Kappaleita: 14

Edellinen albumi, The Impossibility of Silence-tupla (Old Europa Café, 2006), oli ainakin itselleni kovin epäinspiroituneen ja epäomaperäisen oloinen teos upean OperettAmoralen (Divine Light Frequency, 2005) jälkeen. Chemism tuo kuitenkin onneksi mukanaan melkoisen kurssinmuutoksen. Levy hakee pitkälti inspiraatiota industrial-ikoni William Burroughsin Wild Boys-romaanista (1971).

Levy vie eteerisemmän intron jälkeen hyvin mielenkiintoiseen kostean kuumaan, äänimaailmaan jossa nopeat viidakkorummut ja linjakkaat elektroniset soundit luovat aivan omanlaisensa kokonaistunnelman joka pitää hienosti levyn läpi. Omaperäinen musiikki-kemiallinen sekoitus on yhtaikaa täysin elektronisen keinotekoinen ja samalla kauniin orgaanisesti virtaava ja teemaan sopien nuorekkaan keveä. Syntikoilta kuulostavat syntikat herättävät paljon retro-assosiaatioita esim. 80-luvun lopun synthesizer-hitteihin, mutta tämä on vain kemiallisen sopan yksi ainesosa. Välillä taas mennään elektrompaan suuntaan. Massimon ja Piercen vokaaleissa on taas samaa rehellistä tunteen paloa kuin OperettAmoralellakin. Nimikkokappaleella Chemism vokaalit alkavat muistuttaa gregoriaanista kirkkolaulua, idea joka toimii Black Sun Productionsin konseptiin täydellisesti, valitettavasti sillä ei leikitellä sen enempää.

Laadullisesti levy on hyvin tasainen - se ei sisällä ainuttakaan huonoa kappaletta, ja vain muutama nousee hieman muiden yläpuolelle. Ainakin omaan korvaani tarttuvat mm. yksinkertaisille synkille vokaaleille rakentuva Clear Skies & Dark Skies sekä myös hyvin yksinkertaiseen elektro/syntikkakoukkuun perustuva Self Love. Levyn ehdoton kohokohta on kuitenkin upean tunteellinen Uncle Billy, joka kauniine viuluineen soi kuin uusi versio Coilin Ostia:sta.

Loppupeleissä en voi kuin todeta että mikään analysointi ei tee tälle levylle oikeutta - oleellinen asia on että tässä on sitä jotakin, joka nostattaa ihokarvat pystyyn ja kaivaa esiin unohdettuja tunnetiloja. Tämä yhdistettynä levyn positiiviseen omaperäisyyteen ja kauniisti virtaavaan tasaiseen yhtenäisyyteen tekee siitä todellakin ensiluokkaisen teoksen.

John Bj÷rkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot