Bocksholm - Excursions by the Bank of the Black River

Bocksholm ei ole ainoastaan pieni metalliteollisuuskaupunki Ruotsissa, vaan myös Peter Anderssonin (Raison D`être) ja Peter Anderssonin (Deutsch Nepal) yhteinen projekti, jonka tarkoituksena on kostaa Bocksholmin kaupungille, jossa he molemmat ovat kasvaneet ja lapsena saaneet kärsiä ainaisesta tehtaiden kolinasta, noesta ja ennen kaikkea keskustan ulkoilmabingon kaikkialle kantautuvista äänistä.

 

Artisti: Bocksholm
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Tesco
Julkaisuvuosi:
2001
Kokonaiskesto: 57:52
Kappaleita: 9

Ihmekös että tämän likaisen tehdaskaupungin aiheuttamat traumat nuorille Peter Anderssoneille on kasvattanut heistä kaksi aikamme arvostetuimmista industrial- ja dark ambient-artistia. Kuten arvata saattaa, on Bocksholm aika tasainen yhdistelma Raison D´êtren ja Deutsch Nepalin tyylejä, ja tämä on nyt todella kunnon teollisuusmusiikkia sillä se on pitkälti rakennettu Bocksholmin teollisuusalueilta äänitetyistä sampleista. Kaikkialla kuuluu tehtaiden jyskettä, raudan kitinää ja koneiden surinaa, sekä myös jostain kaikuvaa tehdastyöläisten jutustelua. Aika usein tyylit vahvistavat toisiaan erittäin hyvällä tavalla - Raison-henkiset kelluvan leijailevat äänet ja suhisevat tuulahdukset luovat mainion kehyksen ja pohjan toisen Anderssonin uhkaaville ja voimakkaille kolahduksille ja paukahduksille. Parhaimmillaan tämä toimii avauskappaleella Radicon.

Tehdasäänien luoman uhkaavuuden ja raskauden lisäksi levyllä on myös paljon haikeaa tuntua ja kaikki tuntuu viittaavan vahvasti menneisyyteen. Useimmat kappaleet tasapainottelevat näiden tunnelmien välillä. Harmillista kyllä, valtaosa levystä jää varsin keskinkertaiseksi ja vain muutama helmi erottuu tuon tasapaksun materiaalin joukosta. Eritoten edellämainittu Radicon joka luo levylle hienon alun, tenhokkaan rytmikäs ja voimakkaasti kumiseva Stenbock and his Disciples jossa on aivan omanlaisensa miehekäs tunnelma, sekä haikean oloinen Scoria, jossa leijailevat pahamaineisen ulkoilmabingon unettavan rauhalliset äänet.

Kaiken kaikkiaan Excursions by the Bank of the Black River on ihan kelpo teollisuusmusiikkia, josta kuitenkin olisi mielestäni saanut paremmankin aikaan. Mutta muutamia erinomaisia helmiä lukuunottamatta levyä vaivaa tietty tasapaksuus ja keskinkertaisuus. Harmi myös, ettei levylle saatu mukaan rajumpaa materiaalia, kuten Perception Multiplied, Multiplicity Unfified-kokoelmalla ollut biisi Bi-Rath, the Beast of the Forge.

John Björkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot