Brighter Death Now - 1890

Uuden neljä kappaletta sisältävän 1890 levyn mustat, kohopainetulla BDN-logolla koristellut kannet tuovat mieleen Great Death-boxin. Musiikillisesti 1890 poikkeaa aiemmista BDN-julkaisuista, vaikka peruslinjan ei voi sanoa paljoa muuttuneen.

 

Artisti: Brighter Death Now
Formaatti: LP
Levy-yhtiö: Cold Meat Industry
Julkaisuvuosi: 2001
Painos: 800 kpl.
Kappaleita: 4

Mielikuvan levystä voi mielestäni saada vertaamalla sitä Great Death:in ambientimpien hetkien ja Pain in Progress:in raakuuden yhdistelmään. Kaunisti sanottuna levy on näistä vanhoista elementeistä ja taatusta BDN-junttauksesta koottu uusi sekoitus. Rumemmin ilmaistuna levy on muutaman loopin ja samplen varaan rakennettua ambientia sotkuisilla soundeilla.

Ensimmäisen biisin mielenkiintoisinta antia on taustalla oleva pitkä, koko kappaleen ajan kestävä puhesample. Kuten voimaelektroniikassa on tavallista, se on miksattu juuri niin alas, että ainoastaan tarkkakuuloinen kuulija voi saada selvää mistä siinä on kyse. A-puolen toinen kappale on pienestä kehittymisestään huolimatta hieman tylsä. Itse asiassa B-puolen aloittava III osoittautuu heti levyn parhaaksi kappaleeksi. Siinä käytetty looppi on suhteellisen hyvä, tosin soundit voisivat olla terävämmät. Biisissä on myös voimaelektroniikan perinteitä kunnioittaen, mutta muuten hieman yllätyksettömällä tavalla efektoitua laulua. Päätösraita on III:n ohella levyn rujointa menoa, jollaista olisin toivonut kuulevani laskiessani neulan ensimmäistä kertaa vinyylin pinnalle.

Ehkä minä olen liikaa kiinni vanhassa ja odotan yhtyeeltä toista Pain in Progressin kaltaista industrialin kulmakiveä. Huono levy 1890 ei kuitenkaan missään nimessä ole, odotukseni uudesta BDN-levystä olivat vain korkeammalla, kun edellinen CD Obsessis tuotti jo lievän pettymyksen loistavan May All Be Dead tuplavinyylin jälkeen. Tosin epäilen, että BDN-faneille levyarvostelut eivät paljoa vaakakupissa paina, sillä useimmat heistä ovat varmaankin ehtineet jo ostaa oman kopionsa nyt jo loppuunmyydystä 1890:stä.

Jaakko Penttinen

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot