Atrium Carceri - Seishinbyouin

Atrium Carceri edustaa Cold Meat Industrylle horisonttien laajennusta ainakin Ruotsin rajojen ulkopuolella. Englantilaisartistin ensimmäinen CD Cellblock osoitti osittaista lupausta elokuvamaisen neoklassisen ja dark ambientin yhdistelyssä mutta jäi lopulta varsin tylsäksi perus-CMI-materiaaliksi.

 

Artisti: Atrium Carceri
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Cold Meat Industry
Julkaisuvuosi: 2004
Kokonaiskesto: 60:54
Kappaleita: 14

Jatko-osa Seishinbyouin (en edes yritä lausua, mutta tarkoittaa kuulemma japaniksi "suljettua osastoa") osoittautuu huomattavasti intesiivisemmäksi paketiksi. Eritoten levyn alkupää tarjoaa käsinkosketeltavia kauhutunnelmia, jossa huminoiden ja kuminoiden alustamana pääaineksena toimivat painajaismaisesti manipuloidut ihmisäänet. Ahdistuneesti huohottavien ja ölisevien miesäänten ja eteeristen kauniiden naisäänten yhdistelmä on erityisen toimiva. Levyn äänimaailma on ylipäätään todella ammattimaisesti tuotettu - äänissä on eloa ja massaa kerrakseen, olo on kuin elokuvateatterissa. Intensiivinen aloitus johdattelee vaihtelevaan äänimatkaan (tai tässä tapauksessa ehkä pikemminkin kertomukseen) ahdistavien japaninkielisten puhesamplejen, pakokauhutunnelmien, ja sekä majesteettisten että surumielisten orkestraatioiden halki. Tunnelma on kauttaaltaan elokuvamainen ja se tuokin mieleen ainoan vertailukohteen mitä tälle voin keksiä: Shinjuku Thief, jonka "sisäisten elovien sountrack"-konseptilla on Seishinbyouin kanssa hyvin paljon yhteistä. Ylipäätään Shinjuku Thiefin kauhutuotokset tulevat tästä eniten mieleen.

Koko 60-minuuttiselta pituudeltaan levy ei jaksa pitää otteessaan mutta mukaan mahtuu paljon kohokohtia: levyn aloittavat Chaos Eternal ja Illusion Breaks, eteerisen kaunis Twisted Foetus tai levyn lopusta rytminen The Escape. Mielenkiintoista on että vaikka levy on täynnä kauhukliseitä niin se onnistuu silti olemaan kokonaisuutena yllättävän omaperäinen tekele. Sitä ei ainakaan pysty lokeroimaan: se on liian äänimaisemallista orkestraaliksi ja liian dynaamista dark ambientiksi. Kauhuelokuvamusiikki olemattomaan elokuvaan lienee paras kuvaus. Elokuvamaisuus johdattelee myös musiikin toimivuutta: puhesampleja ja ihmisääniä hyödyntävät kappaleet toimivat paljon paremmin kuin kornihkot pianonpimputtelut.

Levy on kauttaaltaan erittäin helppoa, melodista kuunneltavaa ja se asettuukin kiistatta CMI:n helpoiten sulateltavaan päähän. Tätä voin empimättä suositella esimerkiksi goottilaisten kauhutunnelmista ystäville jotka haluavat hieman uusia vivahteita. Seishinbyouin onnistuu olemaan kokonaisuutena tyylikäs ja Cold Meatin diskografiassa erottuva levy, vaikka ei ehkä klassikko kuitenkaan. Se on myös valtava harppaus keskinkertaisesta esikoislevystä.

John Björkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot