Atomine Elektrine - Nebulous

Yksi omasta mielestäni mielenkiintoisimpia Peter Andersson-sivuprojekteja on tähän mennessä ollut Atomine Elektrine. Tällä liettualaisen ydinvoimalan mukaan nimetyllä projektillaan Andersson on luonut abstrakteja avaruusmaisemia, käyttäen paljon klassisen ambient-musiikin eleitä. Etenkin projektin tunnetuin albumi Archimetrical Universe on todellinen retrohenkinen keveiden konebiittien kuljettama syntikka-ambientin helmi.

 

Artisti: Atomine Elektrine
Formaatti: CD
Levy-yhti÷: Essence Music
Julkaisuvuosi: 200
7
Kesto: 52:25

Kappaleita: 7

Onkin kulunut todella pitkä aika siitä kun Atomine Elektrineltä on julkaistu mitään uutta, ja oletin projektin jääneen lukuisten muiden Andersson-projektien tapaan pikkuhiljaa jäihin, mutta yllättäen Essence Music julkaisi tämän kokonaan uunituoreen albumin. Nebulous on pakattu äärimmäisen tyylikkäisiin kansiin joissa on kalvopaperinen päällyskerros. Levystä on saatavilla myös luksuspainos, josta peritään todella harvinaisen huikeaa hintaa.

Levyn avaa raita Transforming Space. Tyyli on tuttua keveän kosmista avaruusambientia, nimenomaan sellaista vanhaa kunnon perinteistä "ambientia", joka eli 90-luvun teknokulttuurin kyljessä (vaikka ambientin juuret toki ovat aivan muualla). Soundit vain eivät ole niin retrot kuin ennen, vaan hiotummat ja kylmemmät. Kun levyä kuuntelee eteenpäin huomaa projektin muutenkin ottaneen askelia huomattavasti abstraktimpaan suuntaan. Rytmit ja new age-henkiset syntikka-avaruusmelodiat loistavat poissaolollaan useimmilla raidoilla, ja tilalla on paljon epämääräisempiä äänimaisemia, kuin kevyitä sähköisiä pilviä. Lopputulos on jotenkin liian keveää, ja vaikka se on tyylikästä, on siitä jotenkin vaikea saada otetta.

Periaatteessa Nebulous voisi olla oikein tyylikkäästi ja taidolla tehty levy, mutta se on jotenkin jo niin kevyt ja viileä että se jättää loppupeleissä kuulijankin melko kylmäksi. Pitkästä aikaa Peter Anderssonilta huti.

John Bj÷rkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot