Atomine Elektrine - Archimetrical Universe

Kyllä tätä levyä olikin jo odotettu monta vuotta eikä onneksi turhaan! Materiaali tälle järjestyksessään toiselle Atomine Elektrine-CD:lle onkin sävelletty jo vuonna 1996, mutta levy tuli ulos vasta vuonna 1999 ruotsalaisherra Peter Anderssonin omalla merkillä Yantra Atmospheres.

Artisti: Atomine Elektrine
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Yantra Atmospheres
Julkaisuvuosi: 1999
Kokonaiskesto: 58:28
Kappaleita: 8

Levyä voi siis olla kohtuullisen hankala löytää paikallisesta levykaupasta vaikka Cold Meat Industry sitä jakeleekin. (CMI muuten julkaisi Atomine Elektrinen loistavan debyyttilevyn Elemental Severance alkuvuodesta 1995). Itsellenikin se saapui pienoisen mutkan kautta, mutta sen jälkeen levy onkin jämähtänyt tiiviisti stereoihini. Kerrottakoon vielä aluksi, että vaikuttava hahmo Atomine Elektrinen taustalla on sama henkilö, joka säveltää myös CMI:n nimekkäimpiin orkestereihin kuuluvan Raison D'etren musiikin. Tietenkään ei sovi unohtaa hänen muitakaan projekteja kuten Stratvm Terror, Svasti-Ayanam ja Necrophorus, mutta Raison D'etre on näistä ylivoimaisesti Peterin tärkein orkesteri.

Vaikutteita tästä onkin kuultavissa runsaasti Archimetrical Universella, mutta siinä missä Raison D'etre on rituaalisempaa ja maalailevampaa ambientia (alansa huippuja, tiedoksi vain!), niin Atomine Elektrinea voisi luonnehtia vaikkapa space-ambient-tranceksi."Space is an illusion", ilmoittaa kansipaperi aisteja hämäävän kuvion vierellä. Ja kyllä, syvälle sisäavaruuteen tämän levyn myötä sukelletaankin. Lainelautailua aivopoimujen harjoilla, leijailua pääkopan tyhjiössä, karuselliajelua aivokuoren piirillä, perhosparven telmimistä vasemman ja oikean aivolohkon välisellä alueella, harhailua geometristen muotojen seassa, jne. Avaruus on ihmisen sisällä! Parhaiten musiikki johdattaa kuulijansa avaruuden illuusioille kuuntelemalla levyä kuulokkeilla makuuasennossa ja silmät kiinni, jolloin tajuntaan alkaa piirtyä mielenkiintoisia tuntemuksia. Huono vaihtoehto ei myöskään olisi ottaa Archimetrical Universe korvalappustereoihin syksyn luonnonkauniissa sienimetsissä vaellellessa…

Debyyttilevystä tyyli on muuttunut monipuolisemmaksi ja hieman vaativammaksi. Musiikillisesti levyn voisi jakaa kahteen osaan. Ajoittain kappaleet muistuttavat Raison D'etren maalailevaa äänimaisemointia kaikessa rauhallisuudessaan, joihin on lisäilty mielenkiintoisia trance-ääniä, mitkä todella saavat päähän villejä tuntemuksia, esimerkkinä aloituskappale Tithonium Chasma. Toisaalta taas osa kappaleista on hieman Future Sound Of London-tyylisiä elektronisempia biittejä omaavia "tekno"biisejä, myöskin edellä mainituilla trance-äänillä höystettynä, esim. toisena oleva Sagittarius Cloud, joka on lähes tranceteknon rajamailla liikkuva kappale, mutta ei onneksi haksahda tuota genreä vaivaavaan kasvottomuuteen. Mainitut kappaleet ovatkin levyn parhaimmistoa, mutta tässä tapauksessa paras kuuntelunautinto saavutetaan tuijottamatta liiaksi kappaleiden vaihtumiseen.

Sen verran innoissani tästä levystä olen, että voisin sanoa tämän tuoreimman Atomine Elektrine (tarkoittaa muuten ydinvoimalaa Liettuassa) levyn hakkaavan jopa monet Raison D'etren tuotoksista. Se on sentään jo jotain! Koska Atomine Elektrine ei liene aivan tunnetuimpia nimiä, kannattaa käydä tsekkaamassa lisäinfoa miehen kotisivuilta osoitteesta: http://www.raisondetre.coldmeat.se.

Kimmo Niukko

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot