Arcana - Raspail

On asioita jotka samalla muuttuvat ja pysyvät ennallaan. Yksi niistä on Arcanan tuotanto. Jälleen kerran yhtyeen luomaan musiikkiin on löytynyt tuoreita sävyjä, uusia rytmejä ja uudenlaisia vokaaliosuuksia, mutta kaikki on yhä ilmiselvästi samaa Arcanaa. Eteeristä kauneutta, harmoniaa ja hieman etnosoundeja, pakettina joka toimii niin taustamusiikkina kuin tiiviissäkin kuuntelussa. Varsinkin levyn neljä ensimmäistä raitaa ovat tästä hienoja esimerkkejä, erityisesti upean kaunis Invisible Motions.

Artisti: Arcana
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Projekt
Julkaisuvuosi: 2008
Kesto: 38:00
Kappaleita: 10

Silloinkin kun ollaan perinteisemmällä maaperällä (esim. hurmaava Outside Your World) mukana on niin paljon uusia sävyjä ja tenhoa että kiinnostus säilyy vielä kymmenien (tätä kirjoittaessa #31) kuuntelukertojen jälkeenkin. Muutama raidoista tuntuu yksinään mitäänsanomattomalta täytteeltä, mutta nekin ovat toimiva osa kokonaisuutta. Kehuista huolimatta jäin odottamaan jotakin vieläkin hienompaa kuin tämä erittäin hyvin toimiva paketti. Raspail ei ole samanlainen mestariteos kuin Cantar de Procella (1997) tai Inner Pale Sun (2002), mutta hienoa tunnelmamusiikkia se on silti. Ainoa oikeasti pohdittavaksi jäävä asia on se, miten on mahdollista että Arcana, joka jo alussa muistutti todella paljon Dead Can Dancea, pystyy joka levyllään kuulostamaan hiukan enemmän siltä - olematta silti kertaakaan millään tavalla sen matkija tai kopio.

Yksi kaunis sävy lisää Arcanan tyylikirjoon. Ei täydellinen, mutta upea joka tapauksessa. Fanille pakkohankinta, mutta lunastaa kyllä ongelmitta paikkansa myös monen muun gootti-, ethereal-, yms. fanin hyllyssä.

Jiituomas


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot

There are some things that both chage and stay the same. One of them is that which Arcana makes. Once again their music has fresh tones, new rhythms an novel vocal parts, but it's all still the same Arcana. Etheric beauty, harmony and a bit of ethno sounds, in a package that works both as background music and in intensive listening. Especially the first four tracks are fine examples of this, particularly the bedazzlingly beautiful Invisible Motions. Even on more traditional ground (like in the charming Outside your world) there are loads of new tones and new hooks, keeping it all interesting even after dozens (at this point, #31) of listens. Some of the tracks seem by themselves to be like unimpressive fillers, but those too contribute well to the whole. But despite my praise, I was left wanting for something more than just this damn well sounding album.

Raspail isn't a masterpiece like Cantar De Procella (1997) or Inner Pale Sun (2002), but it is nevertheless great mood music. The only real mystery it highlights is how on earth it is possible that Arcana, which already sounded so much like Dead Can Dance on its first album, manages to sound more and more like it on each subsequent record - without sounding the least bit like its clone or a copycat.

What we have here is one more beautiful shade added to Arcana's palette. Not perfect, but wonderful nevertheless. For fans it is a mandatory purchase, but one that will certainly fit well the collection of many friends of gothic, ethereal, and so forth, as well.

Jiituomas