Lumottu Dusk III Lumottu Dusk III, 6.7.2002, Tampere:

 

Ordo Rosarius Equilibrio

No Festival of Neither Light, Order, Roses, Nor Equilibrium

Two Witches


John Björkman

Jyrki Witchiä saamme kiittää siitä, että Ordo Rosarius Equilibrio on saatu pitkästä aikaa nähdä Suomessa livenä, osana Tampereen Lumous-festivaalia, ja että yhtye on esiintymiselleen saanut sen vaatimat puitteet. Itse olin lupautunut kuskaamaan yhtyeen Turun satamasta Tampereelle ja takaisin ja sain siten kannettua oman korteni kekoon toteutumisen puolesta. Asian varjopuoli oli, että pullot oli pidettävä loitolla koko illan.

Artistit vastaanotettuamme ja pienen Turussa pidetyn lepotauon jälkeen suuntasimme kohti Tampereen teollisuuskaupunkia ja löysimme tiemme entisen Tullikamarin parkkipaikalle varsin mainiosti. Paikka itsessään sekä palvelu pelasivat mainiosti ja itselle ei jäänyt muuta tekemistä kuin odottaa illan alkua. Kesti varsin myöhään ennenkuin suurin osa yleisöstä saapui paikalle, koska Lumouksen edellinen tapahtuma, jonkinlainen laivaristeily, kesti iltakymmeneen. Sen jälkeen ihmisiä alkoikin virrata sankoin joukoin sisälle ja täytyi todeta että en olisi uskonut kotimaastani löytyvän niinkin kirjavaa ja sankkaa goottikantaa  - melkein korvasi Leipzigin väliin jättämisen tänä vuonna.

ORE Tampereella

Tampereella

Two Witches

Two Witches

Aika kuluikin sen jälkeen aika nopeasti levyostoksia tehdessä ja sekä vanhojen että uusien tuttavuuksien kanssa seurustellessa aina puoleenyöhön saakka, jolloin ensimmäinen yllätysartisti esiintyi. Kyseessähän oli goottiveteraaniyhtye Two Witchesin akustinen keikka. Akustinen siksi että yhtyeen kamat oli hiljattain varastettu Euroopan kiertueella. Pelkällä kitaralla säestetyt kappaleet toimivat mainiosti, tuoden sekä laulun että  tunteellisen tulkinnan voimakkaasti esille. Jollain erikoisella tavalla esitys toi mieleeni Current 93:n, mutta kyseessä taitaa olla varsin henkilökohtainen assosiaatio.

Seuraavaksi, ihmisten odottaessa ORE:ta lavalle, saatiinkin nähdä seuraava yllätysartisti, jonka esiintymisestä ei oltu edes ilmoitettu. Kyseessä oli Ordon ja No Festival of Lightin uusi yhteisprojekti No Festival of Neither Light, Order, Roses Nor Equilibrium  (tai tuttavallisemmin vain NFONLORNE). Lavalle astuivat Ordon Tomas sekä NFOL:n Fredrik Bergström (joka uusien lasien ja leikatun tukkansa kanssa näytti aivan Wallu Valpiolta). Fredrik soitti taustalla etnohenkistä NFOL-materiaalia ja Tomas lausui runoa päälle. Mielenkiintoisena lisänä Fredrik soitti myös thereminiä, vanhaa soitinta joka ulisee aavemaisesti kun sen yläpuolella liikuttaa käsiään (klassinen vanhoissa kauhu- ja scifielokuvissa). Musiikki kuulosti enemmän Archon Satanin ja NFOL:n kuin Ordon ja NFOL:n sekoitukselta. NFONLORNE:n esitys käsitti vain yhden kappaleen, tosin pituutta sillä riitti parikymmentä minuuttia.

Varmaankin helpotuksena sille osalle yleisöä, joka oli luullut edellistä oudonpuoleista ja vähän vaikeampaa esitystä pääartistiksi, sytytettiin pian lavan laidalle neljä soihtua ja artistit astuivat takaisin lavalle, tällä kertaa kolmen hengen voimin varsinaisen Ordo Rosarius Equilibrion roolissa ja sotaisat hymnit vierähtivät käyntiin ryhdikkään rummutuksen tahdittamina. Lisätunnalmaa loi taustavideo - sekava myllerrys liekkejä, susia, patsaita sekä tietenkin naisia korseteissa. Äänentoisto oli erinomainen, itseasiassa paras tähän asti näkemistäni Ordon esiintymisistä, rummut todella kumisivat, ääni kaikui ja soihtujen kuumuus tiivisti tunnelmaa entisestään. Varsinaiset S/M-esitykset olivat ainoa puute tällä kertaa.

Suurin osa esitetystä materiaalista oli Make Love, and War-levykaksikolta sekä tulevalta 4 Love, 4 Life, 4 Lust, and Roses -julkaisulta. Mukaan mahtui kuitenkin pakollisia vanhoja hittejä kuten The Perplexity of Hubris/I Glorify Myself sekä tietenkin I4I-sinkun klassikko Nature Seeking Equilibrium/War for the Principal of Balance. Encorena soitettiin vielä lisää Make Love, and War -materiaalia ja ilmeisesti sekä artistit että yleisö olivat tyytyväisiä. Ainakin yli 300 maksanutta kävijää ja lämmin vastaanotto takasi hyvän olon sekä artisteille että järjestäjille.

ORE

Ordo Rosarius Equilibrio

 

takaisin