Triangelick Trepanations

6.11.2004

Living Room, Turku:

Skorp-i-Ovro, Cosine Nomine, Squidraw


John Björkman

Järjestyksessä kolmannella Some Place Else:n Living Room-keikalla oli myös kolme esiintymistä: Niko Skorpion ja Ovron yhteisesitys, Sine Nominen sivuprojekti Cosine Nomine sekä ranskalais-bosnialais-suomalainen trio Squidraw. Eli kahden, yhden ja kolmen hengen projekteja. Tapahtuma sijoittui pyhänpäivälle, mikä kenties verotti yleisömäärää hieman.

Illan aloittivat Skorpio ja Ovro, jotka eivät enää tällä kertaa onnistuneet yllättämään materiaalinsa upeudella. Setti koostui kaikuvista rituaaliäänimaisemista; taas "tavallisempaa" materiaalia mutta persoonallisesti ja laadukkaasti toteutettu, vaikka vertauksia mm. Svasti-Ayanamiin ja Herbst9:n oli vaikea välttää. Hypnoottiset mantrat ja kellot loivat viimeisen silauksen ensiluokkaiseen kuuntelukokemukseen. Molemmat artistit olivat sonnustautuneet juhlapukuun, hassuja hattuja myöten. Ovro käytti soittoon kaikkia raajoja.

 

Skorp-i-Ovro

Seuraavaksi vuorossa oleva Cosine Nomine oli myös varustautunut hassulla päähineellä, nimittäin sarvekkaalla kaasunaamarilla. Naamaria ei kuitenkaan kerennyt sen enempää kummastelemaan sillä huone pimennettiin kokonaan, ja visuaalista tarjontaa tuli videomateriaalin muodossa. Setti oli hieman epätasainen, sekä musiikki- että videopuolelta. Parhaimmillaan molemmat ylsivät todella vahvoihin tunnelmiin - musiikista oli karsittu Sine Nominen New Age-vaikutteita pois ja lopputulos oli yllättävän lähellä paljoa teollisuusambientia, varsin onnistuneesti voisin lisätä. Kaksi asiaa kuitenkin pääsi haittaamaan kokonaisuutta: ensinnäkin, kappaleet, ja niiden videot, eivät oikein "soineet yhteen". Kappaleet olivat vain liian erilaisia muodostaakseen kokonaisuutta, vaikka olivatkin hienoja itsessään. Toisekseen kappaleita oli venytetty aivan liian pitkiksi. Huomasin että en ollut ainoa yleisön joukossa joka menetti keskittymiskykynsa kolmannen kappaleen kohdalla. Harmi sinällään, koska neljäs kappale kuulosti päällisin puolin todella laadukkaalta.

Cosine Nomine

 

Cosine Nominen jälkeen tapahtui huvittava ilmiö: yleisön vaihdos. Yli puolet yleisöstä häipyi tässä vaiheessa muualle, ja ehdin jo ihmetellä että jaksaako Squidraw ylipäätään esiintyä niille muutamalle jotka jäivät paikalle, mutta yllättäen juuri siihen väliin ovesta tunki uutta porukkaa ja olohuone oli taas "sopivan täynnä". Kenties kahden ensimmäisen artistin rituaalitunnelmat eivät viehätä täysin samaa yleisöä kuin lopuksi tarjoiltu elektroakustinen improvisaatio. Squidrawn muodostavat herrat Terzic, Verhaverbeke ja Arana aloittivat soitannon pikkuhiljaa ja huomaamattomasti. Kaksi miehistä hääräsivät läppärien äärellä, kolmas kykki lattialla ja kidutti sähkökitaraa, luoden huomattavasti pehmeämmän elektroakustisen äänimaiseman kuin esim. Terzicin esitys Afternoon Ambience-illassa. Vaikka en heidän setistään varsinaista moitittavaa löydä, se ei tehnyt sen suurempaa vaikutusta, ja tämän olohuoneillan tähtihetkeksi jäi ehdottomasti Skorpion ja Ovron aloitussetti.

Jään innolla odottamaan millä Some Place Else jatkaa olohuonetraditiotaan.

Squidraw

Takaisin