Zoät·Aon - Star Autopsy

Zoät·Aon on yhtä kuin entinen Depther, eli I.Coraxin toinen puoli Jaakko Vanhala. Tämä itsessään on jo laadun tae ja asettaakin Zoät·Aonin esikoislevylle korkeat odotukset. Lopulliset vedet kielelle nostattavat kerrassaan upeat musta-hopeapainatetut pahvikannet jotka ovat suoraan samaa formaattia Halo Manashin Syoma:n kanssa.

 

Artisti: Zoät·Aon
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Aural Hypnox
Julkaisuvuosi: 2005
Painos: 1000 kpl.
Kokonaiskesto: 66:21
Kappaleita: 9

Tyylillisesti Zoät·Aon on juuri sitä mitä voisi odottaakin: kun Anti Ittna H:n Halo Manashissa korostuu I.Coraxissa kuultava syvyyksistä nuoseva demonisen pimeä puoli, tulee Zoät·Aonissa esiin puolestaan viileän astraalinen toismaailmallisuus. Tyyli on äärimmäisen lähellä Inadea, mutta ei samalla plagioivalla tavalla kuin esim Ionosphere, vaan tästä tunnistaa selkeästi jo I.Coraxista tutun Vanhalan kädenjäljen. Kokonaissoundissa on hienosti yhdistelty akustisia ja elektronisia äänenlähteitä. Se mikä hämmästyttää on että levy on kutakuinkin Inaden tasoinen, eli läpeensä aivan huippuluokan kosmista ambientia, joka säilyttää viileän tyylikkyytensä mutta on silti täynnä massiivisen hyökyvää elämää. Kappaleita on lähes mahdotonta erotella toisistaan, niiden muodostaessa jatkumona kiemurtelevan orgaanisen kokonaisolemuksen. Joitain kohokohtia ovat voimakkaan Dark Grammar:in metallinen puhe jäisen sähköisesti väpättävien äänten päällä tai hiljalleen eeppisen synkäksi ja intensiiviseksi rakentuva Theriomorphic Heralds (jonka alkupäässä soiva vinkulelu tosin hieman häkellyttää).

Joissain kohdin levyä ehkä tuntuu että I.Coraxista tuttuja elementtejä kierrätetään paljon, mutta se ei tee tähtä yhtään sen vähempää mestariteosta. Aivan huippuluokan dark ambientia joka onnistui jopa ylittämään erittäin korkeat odotukseni.

John Björkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot