Winterkälte - Drum ´n´ Noise

Saksalainen Winterkälte tunnetaan parhaiten yhtyeenä, joka on onnistunut yhdistämään noisen tanssirytmeihin ja tämä Drum ´n´ Noise -albumi toimii siitä mainiona esimerkkinä. Nimi kertookin jo sisällöstä varsin paljon. Levy koostuu puhtaasti noisesta ja konerummuista ja onnistuu olemaan armoton rytmihirviö, joka ei hevillä päästä kuulijaa otteestaan.

 

Artisti: Winterkälte
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Hands
Julkaisuvuosi:
1999
Soittoaika: 67:10
Kappaleita: 7

Ensimmäinen kappale (joka oikeastaan kestää kahden "kappaleen" verran) alkaa lähes välittömästi tykittää kohinaa, surinaa ja rätinää vimmattuna paukkuvien rumpujen tahdissa. Avuton kuulija ei voi kuin purra hammasta ja pitää pöydän reunasta kiinni, sillä vaikka rytmit pysyisivät samoina, päällä oleva kohina elää omaa elämäänsä, pitäen tehokkaasti vankinaan. Hengähtäminen on mahdotonta ennenkuin pitkä kaksoiskappale loppuu. Sen jälkeen alkava Structure 04 on ehkä vielä vieläkin vauhdikkaampi, tehdaskolinan ja usean päällekkäisen rumpurytmin voimin räjähdysmäiseen nopeuteen yltävä metelin luotijuna. Tekijät ovat kuitenkin onneksi ymmärtäneet hengähdystaukojen merkityksen ja kolmen aloitusraidan lähes herkeämättömän vauhtirytinän jälkeen alkaa löytyä myös hitaampia kohtia, jopa rauhoittavia ambientmaisia välisoittoja, kuten vaikkapa kappaleella Fate of the Sea. Drum ´n´ Noisen kappaleet ovat muutoinkin rakenteeltaan monipuolisia ja kehittyvät koko ajan eteenpäin, pysyen täten mielenkiintoisina. Kappaleiden nimet kuten Fate of the Sea ja Global Deforestation (Amazon Rainforest Version) ovat pieniä ekologisia kannanottoja, mutta koska itse musiikissa ei juuri tilaa ideologisen sisällön ilmaisuun ole, jää se vain iskulauseiden tasolle. Itse pakkaus on jykevästä harmaasta pahvista valmistettu ja hyvin minimalistisesti koriseltu.

Jos vieroksuu tanssirytmejä musiikissa tai on kaikenlaisen teknon vannoutunut vihollinen kannattaa ehkä jättää Winterkälte väliin, tai saattaa vielä joutua muuttamaan kantaansa. Muille tässä on täydellisesti onnistunut elektronisen tanssimusiikin ja noisen yhdistelmä joka ei anna armoa ennen kuin koko levy on irvistäen kuunneltu läpi. Klassikko!

John Björkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot