Wilt - As Giants Watch Over Us

Wilt kuuluu niihin artisteihin jotka onnistuneesti osaavat soveltaa "korkeakulttuuriselle" elektroakustiselle musiikille ominaista innovatiivisuutta dark ambientiin. Pelkästään se asia, sekä onnistunut rajojen rikkominen, riittää mielestäni nostamaan Wiltin USA:n varteenotettavimmaksi alan tekijäksi (tietenkin lukuunottamatta muualta kotoisin olevia herroja Lustmord & Revell).

 

Artisti: Wilt
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Ad Noiseam
Julkaisuvuosi: 2004
Kokonaiskesto: 72:02
Kappaleita: 13

Wiltin todellinen taidonnäyte oli vuonna 2002 ilmestunyt tupla-CD Radio 1940 joka koetteli konkreettisen melun, dark ambientin ja elektroakustisen musiikin rajoja. Nyt Wiltiltä on tullut uusi teos, joka rikkoo taas uusia rajoja. As Giants Watch Over Us yhdistelee Radio 1940:n äänimaailman konkreettisen ja analogisen kuuloisia surrealistisia tunnelmia "musikaalisempian" elementtien kanssa. Ote on jälleen selkeän kokeellinen, mutta teoksella on silti ominainen, yhtäjaksoinen tunnelmansa. Pienet melodiapätkät ja oikeiden soitinten improvisoidut sävelet leijailevat lomittain analogisen rätinän ja koneellisen ulinan kanssa, käytettyjen ainesosien skaala on todella laaja. Tällainen villi vaihtelu johtaa vieläkin vahvempaan surrealistiseen tuntuun kuin edellisellä levyllä, erityisesti Wiltin tekotyylin taatessa äänimaailman läsnäolevuuden ja konkreettisen tunnun. Tavallaan se johtaa kuitenkin myös siihen että teos ei pysy ihan niin hyvin kasassa. Vähän samoin kuin huonon elektroakustisen musiikin kohdalla, tästä tulee joissain kohdissa tuntu että kehiin on heitetty satunnaisesti "vähän mitä vaan". Asia kiteytyy hyvin esim. kappaleessa The Fiddler and the Fool, jossa haikeat viulumelodiat kesken kaiken vaihtuvat metallisiin droneihin ja voimaelektroniikkamaiseen jytinään.

Kuitenkin haluan painottaa että tämä on erittäin vahva levy jossa on todella omanlaisensa, läsnäolevan surrealistinen tunnelma, eikä tämä kuitenkaan ole niin villi kuin esim. LEAK:n The Old Teahouse, joka sekin pysyy (omalla tavallaan) hyvin kasassa. Silti ei käy kieltäminen että levyn huippuhetket ovat Radio 1940:n tyylisiä kappaleita kuten analogisesta naksunasta ja hurinasta koostuva Engineering Eternity tai Reversing Magnetism.

As Giants Watch Over Us vahvistaa sen, että Wilt on erittäin lahjakas äänitaituri. Samalla se kuitenkin vahvistaa myös sen että Radio 1940 on hänen mestariteoksensa.

John Björkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot