Whitehouse - Bird Seed

Englantilaisesta pornolehdestä ja Mary Whitehousesta aikoinaan nimensä ottanut William Bennetin luotsaama yhtye ei esittelyjä varmaankaan kaipaa. Tämä yksi kaikkien aikojen provokatiivisin industrial-yhtye on edelleen yhtä agressiivinen ja ärsyttävä kuin kaksikymmentä vuotta sitten. Tästä todistaa bändin viimeisin levy Bird Seed.

 

Artisti: Whitehouse
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Susan Lawly
Julkaisuvuosi: 2003

Kappaleita: 10
Kokonaiskesto: 43 min.

Levyn ensimmäinen kappale Why You Never Became a Dancer alkaa varoittamatta suoraan vasten kasvoja iskevällä feedbackloopilla, joka ottaa tottumattomammalta kuulijalta heti luulot pois. Seuraavat kappaleet, maxisinglenäkin julkaistu Wriggle Like a Fucking Eel ja sitä seuraava Philosophy, ovat juuri sitä korkeita ääniä ja taajuuksia rakastavaa Whitehousea, mistä yhtye parhaiten tunnetaan. Omaa luokkaansa ovat myös Bennettin kynästä peräisin olevat pitkät tekstit, joita hän suoltaa Peter Bestin kanssa kilpaa kaiken tämän melun päälle. Nimibiisi Bird Seed on Whitehousen levynkansia kuvittaneen, hyvänmaun rajoja koettelevista maalauksistaan tunnetun Peter Sotosin käsialaa. Kappale koostuu pelkistä muutamasta puhesamplesta, joissa eri tavoin hyväksikäytetyt naiset kertovat kokemuksistaan. Muihin kappaleisiin verrattuna rauhallinen Cut Hands has the Solution, joka on rakennettu lähinnä pelkästä Bennetin agressiivisesta huudosta, on hieman onton kuuloinen. Munkisi Munkondi päättää levyn samanlaiseen korviaraastavaan ja jo fyysiseksi muuttuvaan kimeään meluun, jota hyödynsivät myös kappaleet Wriggle Like a Fucking Eel ja Philosophy.

Muistan Bennettin sanoneen eräässä haastattelussa, että on hänen vaikea kuvitella mitä Whitehousen jälkeen voi enää tulla, koska mihin suuntaan voidaan enää mennä, kun kaikki äärimmäisyydet on käyty jo läpi. Ehkäpä kommentti osaltaan jo kertoo, että tämä ei ole musiikkia aivan kaikille. Bird Seed ei ole ehkä paras kuulemani Whitehouse-levy, mutta yhtyettä kuulemattomalle uusi levy antaa kyllä kuvan, minkälaisen poppoon kanssa tässä ollaan tekemisissä. Mielestäni ei ole aivan väärin sanottu, että "jos pystyt hyväksymään Whitehousen, pystyt hyväksymään mitä vain".

Jaakko Penttinen

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot