Troum – Eald-Ge-Stréon

Samalla tavoin kuin muutaman vuoden takainen A.I.W.S., Eald-Ge-Stréon on kokoelma Troumin raitoja pitemmältä aikaväliltä. Niistä suurin osa on ollut kiertueilla osana settiä, mutta tähän asti jääneet ilman levytyksiä. Jokainen niistä on ehdottomasti ansainnut julkaisunsa. Avaamassa on Ajin –12" vahvasti muistuttava Elation vuodelta 2003, Troumia pehmeimmillään ja todella "itsensä kuuloisena". Sen perässä Dronesin mieleen tuova Usque Sumus Lux kuulostaa aluksi hiukan vaisulta, mutta kehittyy pian upeaksi hypnoottiseksi maalailuksi.

Artisti: Troum
Formaatti: CD / 2 CD
Levy-yhtiö: Beta-Lactam Ring
Julkaisuvuosi: 2009
Painos: (2CD versio 500 kpl)
Kesto: 58:48 (+33:30)
Kappaleita: 7 (+1)

Samaan settiin aikanaan kuulunut Eolet on jälleen rauhaisampi, ja Ecstatic Forlorness hitaasti rakentuva, nerokas kudos harmonioita ja sykettä. Käyntikortti-cd:nä aiemmin ilmestynyt Dhânu-H on vuorostaan seuraava hyppy hillitympään suuntaan, lähes CMI-tyylin ambientiksi.. Savage Republic –cover Procession on voimakas, lähes pauhaava, ja hyödyntää hienosti sekä Troumin tavaramerkkistä kieppuvuutta että hillittyä pauketta ja vokaaleja. 15-minuuttinen Crescere on sitä, mikä useimmille tulee yhtyeestä mieleen, eli hitaasti rakentuvaa unenomaista luomista. Mukana on tosin ylimääräinen koukku, tietynlaisen sahaavuuden muodossa. Bonuslevyltä löytyvä Abhijñâ on hyvin hillitty teos, joka tuntuu lähes oudolta muiden seurassa. Se ei missään tapauksessa ole huono tai tylsä, ainoastaan Troumin luomukseksi varsin mitäänsanomaton.

Eald-Ge-Stréon on epäyhtenäinen mutta nerokas. Se näyttää erinomaisesti miten Troum hallitsee oman tyylinsä sisällä valtavan määrän sävyjä ja lähestymistapoja, täysin suvereenisti.

Like A.I.W.S. a few years ago, Eald-Ge-Stréon is a collection of Troum tracks from a wider period of time. Most of them have been parts of tour sets, but have not been published on records until now. And each one of them certainly deserved that recording. Starting things up Elation, Troum at its softest and most "like itself", very much in the vein of the Ajin 12". After that, the Drones-resembling Usque Sumus Lux sounds a bit plain, yet soon develops into a gorgeous hypnotic tapestry. Eolet, originally from the same live set, is again more tranquil, and Ecstatic Forlorness a slowly building, ingenious weave of harmonies and pulses. Dhânu-H, earlier published as a calling card cd, is again a leap towards the more restrained side of the band, to almost CMI-style ambient. The Savage Republic cover Procession is forceful, almost roaring, and takes great advantage of both Troum’s trade mark swirling and the additional vocals and pounding. The 15-minute Crescere is that which most ambient think about when they think of Troum, a slowly building dream-like evocation. There is an added quality to it, though, in the form of a sawing-like element in the mix. Abhijñâ, which is on the bonus disc, is a very restrained work, and seems almost out of place in the company of the other songs. It is not at all bad or dull, just quite a bit unimpressive as far as Troum’s compositions go..

Eald-Ge-Stréon is not very holistic, yet it is brilliant. It extremely well shows how within its chosen style, Troum has mastered an incredible range of shades and ways of creating emotionally powerful music.