The Threshold House Boys Choir - Form Grows Rampant

Threshold House Boys Choir on yhtä kuin Peter Christopherson Coilin jälkeen vaikka monessa paikkaa levyä näkee myytävän nimikkeellä "Coil and the Threshold House Boys Choir". Levy on itseasiassa DVD-filmi ja ääniraita sille, joka on myös erillään omalla CD-levyllään. DVD dokumentoi thaimaalaista GinJae-festivaalia, jossa teini-ikäiset pojat ajavat itseään transsitilaan erilaisin ruumiillisin menetelmin (joihin kuuluu paljon lävistämistä ja silpomista).

 

Artisti: Threshold House Boys Choir
Formaatti: DVD + CD
Levy-yhtiö: Threshold House
Julkaisuvuosi: 200
7
Kesto: 48:30

Kappaleita: 5

Erikoisista kansanomaisista uskonnollisista menoista kiinnostuneille DVD on taatusti äärimmäisen mielenkiintoista katseltavaa, kuten varmasti myös kaikenlaisesta lävityksestä jne. kiinnostuneet. Christopherson on kuitenkin onnistunut kunnioittavalla tavalla kuvaamaan juuri uskonnollisen seremonian ja pyhän ekstaasin läsnäolon, nuorukaisten tirkistelyn tai verisyydellä mässäilyn sijaan. Pääosassa on nimenomaan saavutettava mielentila, johon katsojan on hyvin helppo eläytyä, vaikka viimeisen osion partaterien nuolemista on jo vaikea katsoa ilman että puistattaa.

Musiikillisesti Threshold House Boys Choir on juuri sitä mitä odottaisikin, mutta samalla yllätyksellistä. Soundi on erittäin elektroninen, ja se muistuttaa luonnollisesti ajoittain hyvin paljon Coilia. Thaimaan musiikkimaailma on myös selkeä vaikute. Yksi varsin erikoinen ja levyä leimaava piirre ovat Christophersonin tietokoneella luomat digitaaliset vokaalit jotka muistuttavat vaihdellen Jhonn Balancea tai kimeitä thaimaalaisia poplaulajia. Ajoittain tämä keinolaulu toimii, mutta usein se kuulostaa myös ohuelta, väkisinväännetyltä ja, no, keinotekoiselta. Laulu ja lämpimät bassolinjat ovat levyn dominoivia elementtejä.

Yksi yllättävä piirre on levyn pehmeys. Sen alkusoinnut ovat suoraan kuin aavemaisen viiltävää Coilia, mutta suuri osa levy on hyvin lempeää, jopa hempeää. Levyn ensimmäinen raita sekä kolmas edustavat näiden elementtien onnistunutta puolta ja ovat hyvin sävellettyjä kokonaisuuksia, kun taas esim. nelosraita käy ärsyttävän siirappiseksi (ja myös DVD:llä tässä kohti lipsutaan selkeästi tirkistelyn puolelle).

Threshold House Boys Choir on ehdottoman mielenkiintoinen levy seurata, sekä jatkumona Coilin jälkeen että todella kiehtovan uskonnollisen rituaalin dokumentaationa. Musiikillisena tuotoksena se ei kuitenkaan ole mitenkään erityisen vahva - siitä puuttuu jotenkin fokus ja eteenpäin vievä voima. Varsin korkeaan hintaansa nähden se tuskin on hankkimisen arvoinen kenelle tahansa, mutta niille joille aiheet ovat riittävän lähellä sydäntä, tämä on varnastu kiintoisaa kuultavaa ja katsottavaa.


John Björkman


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot


The Theshold House Boys Choir stands for Peter Christophersons production after Coil, although it is many distros marketed with the name "Coil and the Threshold House Boys Choir". In fact, this release is primarily a DVD, plus the soundtrack on it´s separate disc. The DVD is a documentation of the religious Thai festival GinJae, where teenage boys drive themselves into trance states with different bodily methods (involving much piercing and mutilation).

For those with an interest in different folk religious rituals this DVD will provide an intriguing watch, as well as for those with an interest in extreme piercing etc. However, Christopherson has focused the video respectfully on the religious aspects and sacred ecstasy, avoiding voyeurism and gluttony on gory details. It becomes very easy for the viewer to identify with the depicted trance states, although the razor blade licking in the last sequence is bound to give one the shivers.

Musically the Threshold House Boys Choir is both exactly what could be expected, and very surprising at the same time. The sound is stronly electronic, and naturally in many ways reminiscent of Coil. The musical world of Thailand is also an obvious influence. One very special and dominant feature are digital vocals created by Christopherson on the computer. Sometimes they remind of Jhonn Balance, at other times chimy Thai pop singers. At times these artificial vocals work all right, but often they also sound thin, and, well, artifical. The vocals together with warm base lines are the record´s dominant features.

Another surprising trait is the softness of the album. It begins with eerie tones cutting through the air, hauntingly Coil-esque, but soon the tones turn soft, even mellow. The album´s first and third tracks best represent the good sides of these elements, whereas for instance the fourth track becomes almost sickeningly sweet (while the DVD at this point also makes an obvious slip into voyeurism).

Form Grows Rampant is definitely an interesting release to follow, both as a continuum after Coil and as a well-made documentation of a fascinating religious ritual. As a musical production it is perhaps not that strong - it seems to lack focus and driving strength. Due to it´s rather high cost it is probably not worth getting for everybody, but for those who are truly interested this will probably find a place in the shelf.


John Björkma