Tangerine Dream - Dream Mixes 4 & DM 4 Bonus CD

"Seven Time Grammy Nominees" julistaa tarra legendaarisen Tangerine Dreamin tuoreimman levyn kannessa. Epäilemättä Tangerine Dream olisi Grammynsä ansainnut vaikka moisilla kissanristiäisillä ei ole itselleni mitään merkitystä, samaa voi myös sanoa bändin nykytuotannosta. Tangerine Dreamin tapauksessa nykytuotanto tarkoittaa viimeistä kahtakymmentä vuotta. Dream Mixejäkin on ehtinyt mennä ohi aikaisemmat kolme etten edes tiennyt niiden olemassaolosta. Minulle bändi on yhtä kuin Electronic Meditation (1969), Alpha Centauri (1971), Atem (1973), Phaedra (1973), Rubycon (1975), Sorcerer (1977) ja muut 70-luvun kraut rock -klassikot. Nyt kun asenteeni on selvitetty, voimme aloittaa.

 

Artisti: Tangerine Dream
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: TDI Music
Julkaisuvuosi: 2003
Kokonaiskesto: 19:39 + 11:03
Kappaleita: 10 + 2

Musiikki tällä Edgar ja hänen poikansa Jerome Froesen sävältämällä Dream Mixes 4 -levyllä on kevyttä ja harmitonta biittiin perustuvaa klubimusiikkia, joka menee pääosin menee toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Valitettavasti näin, koska olin valmistautunut kaikesta huolimatta pitämään levystä. Mieleen tulee väkisinkin Jarren tuotanto, tietenkään hänen musiikkiaan halveksimatta. Hämmentävää luovuuden puutetta osoittaa teksti (muutoinkin kovin köyhänoloisissa) kansipapereissa "This album has been recorded in its entirety using Steinberg's Cubase SK". Onneksi kahdessa kappaleessa on sentään käytetty kitaraa, mutta kun muistelee millaisilla välineistöillä Edgar Froese ensimmäiset levynsä sävelsi, niin samaa mielikuvituksellisuutta ja rajojen rikkomista olisi kaivannut nykyäänkin. Toki tietokoneet mahdollistavat saman parilla napin painalluksella, mutta onko esimerkiksi Einstürzende Neubauten mennyt siitä missä aita on matalin? Kliiniset soundit ovat minulle monesti yhtä kuin tylsä.

Mutta kannattaa keskittyä siihen mitä jäi eniten mieleen. Kappaleessa Rebound 03 kuullaan sävelkulku, joka ei voi olla muualta kuin lainattu X Files -televisiosarjan tunnusmusiikista. Ok, ehkä miksauslevyissä kuuluukin lainata muiden tuotantoa, mutta nyt on kyseessä sentään Tangerine Dream. Ihmettelen…Tuosta pienestä lainasta huolimatta tällä 9-minuuttisella esityksellä on muitakin avuja, joka kaappaa kuulijan huomion. Nimittäin biisissä kuullaan pieni pätkä komeasti kirskahtelevaa sähkökitaran ääntä (muistuttavaa soundia), minkä soisin repivän ilmaa muissakin kappaleissa! Toinen levyn linjasta poikkeava sävellys on myös kitaraa sisältävä päätösraita The metropolitan sphere, joka kuulostaa yllättäen vähän Ozric Tentancles -tyyliseltä instrumentaaliprogeilulta. Rentouttavaa. Lisää näitä, niin en usko sävellyskynän tylsyneen lopullisesti. Muutoin levy tylsistyttää pidempinä annoksina, huolimatta paikoin ilahduttavista hyvistä melodioista kuten biisissä Messenger.

Mikäli tilaa Dream Mixes 4:n suoraan levy-yhtiön nettikaupasta, saa mukaan myös DM 4 -bonus CD:n. Painosta ei ole mitenkään rajoitettu, mutta tätä kahden biisin bonuslevyä ei saa mistään muualta. Kannatettava idea vaikka musiikki ei laadullisesti paljon poikkeakaan itse "isäntälevystä".

Kyllä tällaisista omia biisejä miksaavista ja uudelleensovittavista levyistä pahasti rahastuksen maku jää, kuitenkin jo neljäs Dream Mixes levy. Varsinkin kun uudemmasta tuotannosta ei muutenkaan ole jäänyt mieleen klassikko-osaston tavaraa. En uskalla suositella vaikka sisältääkin muutaman mukavankuuloista kappaletta ja tietojeni mukaan DM 1-3 ovat olleetkin myyntimenestyksiä. Varmasti voi tyylillisesti mennä paremmin läpi "suurelle yleisölle" kuin Tangerine Dreamin kraut rock -tuotantokausi vaikka esim. Virginille tehty Phaedra-LP/CD on myynyt yli 100,000 kopiota!

Kimmo Niukko

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot