Sophia - The Seduction of Madness

Sophia on projekti, joka runsaan kahden ja puolen vuoden aikana on ehtinyt, tämä tuore MCD mukaanluettuna,  julkaista jo kolme kokopitkää, kaksi mini-albumia sekä yhden sinkun. Se on niinkin hyvä saldo että voi alkaa miettiä kuinka paljon Sophia toistaa itseään voidakseen suoltaa ulos näin paljon materiaalia.

 

Artisti: Sophia
Formaatti: MCD
Levy-yhtiö: Cold Meat Industry
Julkaisuvuosi: 2002
Kokonaiskesto: 20:20
Kappaleita: 3

Vastaus on kieltämättä jonkin verran, sillä yhtyeen tavaramerkille, raskaan väkivaltaisille rummuille, rakentuvat kappaleet ovat väistämättä aika kaavamaisia. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kehitykselle ei olisi tilaa. The Seduction of Madness on tyylillisesti yhdistelmä edeltäjiensä, Sophia:n ja Herbstwerk:in sekä Aus der Welt:in tyylejä, onnistuen yhdistelemään niiden parhaita puolia ja tuomaan samalla jotain uutta. Rummuissa on sama karu väkivaltaisuus kuin esikoislevyssä, kun taas klassiset osuudet, jouset ja kuorot ovat oikeastaan vielä parempia kuin Herbstwerkillä ja niissä on tällä kertaa voimakas kauhuelokuvamainen häiriintynyt  tunnelma.

Seduction of Madnessin teemana on mielisairaus - kannessa on kuvia hoitolaitoksista ja kuvauksia eri mielenhäiriöistä. Musiikki kuvaa taidokkaasti sairaan ihmisen ahdistavia ja epätodellisia mielentiloja. Välillä lämpimän rauhalliset jouset soittavat tuudittavan lempeitä melodioita, kunnes äänet muuttuvat epäharmonisiksi, pyörryttäviksi ja kieroutuneiksi. Vain hetken kestänyt valheellisen lohduttava lempeyden tunne väistyy karun aggressiivisuuden edestä kun rummut alkavat paukkua, epävireisten torvien säestäminä ja vimmaisen sairaan mielen sisäiset kuorot laulavat myrskyisiä säkeitä.

Tämä levy on mielestäni taidokkaimmin onnistunut kokonaisuus mitä Sophia on tähän mennessä saanut aikaan. Se on eräänlainen tähänastisten tyylien kehityksen huipentuma - vahvat puolet on tuotu yhteen ja heikot puolet on kitketty pois. Tämä on ehdottomasti yhtyeen paras levy tähän mennessä. 

John Björkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot