S.E.T.I. - Baikal

Andrei Lagowskin S.E.T.I. tarjoilee ensimmäisen kuuntelun perusteella varsin tavanomaista synkähköä ambientia. Useamman kuuntelun kuluessa kuitenkin huomaa, että pehmeiden, surumielisten kliseiden takaa paljastuu paljon hienoja sävyjä, kekseliästä teemaan soveltuvaa samplejen käyttöä, ja hienovaraisia, hyvin omaperäisiä ratkaisuja.

Artisti: S.E.T.I.
Formaatti:
CD
Levy-yhtiö: LOKI Foundation
Julkaisuvuosi: 2011
Kokonaiskesto: 59:47
Kappaleita: 7

Baikal ei ole erityisen mieleenjäävää äänimaisemaa, mutta varsinkin runsaalla äänenvoimakkuudella siitä irtoaa paljon nyansseja, ja mikä kiehtovinta, se on kuin välimuoto perinteisestä Brian Eno -osaston ambientista ja ahdistavammasta tavarasta, fuusioiden molempia traditioita erittäin tyylikkäästi. Varsinkin albumin päättävä kaunis mutta haastava Steppe on tästä hieno esimerkki. Seassa on myös suurehko erä radionoisea, mutta koska sekin on kansitekstien mukaan teleskooppiperäistä, ja asettuu kokonaisuuteen, sitä voi surutta pitää vaikeasti lähestyttävänä mutta täydentävänä palasena, ei riitasointuna.

Hienoa, salaa kekseliästä maisemaa, joka on selvästi tehty temaattinen konsepti mielessä, mutta silti laadusta tinkimättä.

Jiituomas


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot

Andrei Lagowski’s S.E.T.I. seems at first listen to be just average, dark-ish ambient. With more rounds, however, one notices that amidst its soft, melancholic cliches are revealed many fine shades, clever uses of theme-appropriate samples and subtle, very innovative decisions. Baikal isn’t a very catchy work, but especially with lots of volume it shows many nuances. What is most fascinating is that it’s almost perfectly a cross between traditional Brian Eno style ambient and the darker stuff, fusing both genres exceptionally well. The album’s last song, the beautiful yet challenging Steppe, is a particularly good example of this. Mixed in is also quite a lot of radio noise, but as the liner notes say it’s from a telescope, it too can be considered a hard-to-approach but completing element, not a discord.

Fine, secretly clever soundscapes, obviously made with a thematic concept in mind, yet without yielding anything in quality.

Jiituomas