Sanctum - New York City Bluster (live at CBGB´s)

Tällä kertaa CMI:n julkaisuvuorossa seuraa livenauhoitus legendaariselta CBGB-clubilta (12/7/99) Sanctumin viime kesän 11 keikan USA:n kiertueelta. Yleensä koneellisen musiikin livetaltioinneissa (esim. Blood Axis: Blot - Sacrifice in Sweden) on se hyvä puoli, että soundien puolesta ei suuremmin huomaa kyseessä olevan live-esitys ja eikä tätäkään levyä sellaiseksi tietämättä arvaisi.

Artisti: Sanctum
Levy-yhtiö: Cold Meat Industry
Julkaisuvuosi: 1999
Kappaleita: 8

Sanctum ei ollut matkassa Lupus In Fabula-levyltä tutussa kokoonpanossaan vaan Lena ja Marika olivat eri syiden takia joutuneet jäämään Ruotsiin. Olosuhteista joutuen siis herrat Jan Carleklev ja Håkan Paulsson käyttivät sitten tilaisuutta hyväkseen ja päätyivät esittelemään aikaisempien eteerishenkisten kappaleiden sijaan hieman industriaalimpaa materiaalia. Tuloksena on levyllinen mielenkiintoisia kappaleita, joissa on ripaus vaikutteita herrojen omista "meluisemmista" projekteista (mm. Parca Pace) yhdistettynä Sanctumin melodisiin biiseihin. Aloitusraita Axiom maalailee synkkiä teollisuusmetelitaustoja, joiden päällä soivat mystiset syntetisaattorin luomat melodiat. Ei varoittele vaan käy suoraan asiaan… Kappale on näyte seuraavan levyn kokonaisemmasta versiosta, kuten myös samoilla linjoilla oleva Mindtwister, joten uusi materiaali kuulostaa oikein lupaavalta. Decay onkin sitten Lupus In Fabulalta tuttu kappale ja esittelee hieman rytmikkäämpää menoa maalailevamman aloituksen jälkeen. Itse asiassa tuolta levyltä ei ole Decayn lisäksi kuin In Two Minds, jonka uusi versio on mahtipontisen melodian omaava orkestraalinen industrial-kappale. Hieman In Slaughter Natives vaikutteita, sanoisin. Yksi levyn helmistä! Muut kappaleet ovatkin sitten entuudestaan aivan vieraita ja eivätkä mitä luultavimmin tule julkaistavaksi Sanctumin nimellä. Esimerkiksi sellonsoittoa ja rytmikästä tempoa yhdistelevä Gift on alunperin sävelletty jotakin tanssiperformanssia varten, mutta se kuului kuitenkin uudelleen versioituna biisilistaan kiertueella. Ei siis voi sanoa, että tuttujen biisien takia kannattaisi jättää levyä hankkimatta. Tosin vanhoista Sanctum-tuotoksista diggaavien kannattaa huomioida, että tämä on hieman rankempaa materiaalia… New York City Bluster ei ole aivan kirkkainta CMI-tähdistöä, mutta kyllä levy kuuntelua kestää.

Kimmo Niukko