Raison D´Être - Requiem for Abandoned Souls

Raison D´Être, synkkien tunnelmien mestarina tunnettu artisti on uransa saakka tehnyt toinen toistaan parempia, ja synkempiä, levyjä, vuoden 1993 debyytistä Prospectus I vuonna 2000 ilmestyneeseen viidenteen albumiin, The Empty Hollow Unfolds, jonka tasosta kertonee jotain että se hiljattain äänestettiin koko Cold Meat Industryn julkaisuhistorian parhaaksi teokseksi. Nyt, kolme vuotta myöhemmin artistin kuudes albumi Requiem for Abandoned Souls on tullut ulos, viidellä erilaisella kannella.

 

Artisti: Raison D´être
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Cold Meat Industry
Julkaisuvuosi: 2003
Kokonaiskesto: 50:02
Kappaleita: 5

Levy on rakennettu periaatteessa samoista aineksista kuin edeltäjänsäkin: kolahtelevia ja kilahtelevia kelloja, syvää kuminaa, raapivaa metallia, välillä harmonisia sointuja sekä sama aavemaisesti hyräilevä ääni kuin Empty Hollowissakin, paitsi että tällä kertaa ei niin painostavan synkkänä. Raisonille aiemmin tunnuksenomaiset gregoriaaniset laulupätkät, jotka edellisellä levylläkin olivat mukana lähinnä viitteenä aiempaan tuotantoon, on jätetty kokonaan pois. Samanlaisesta paletista huolimatta Requiem on sisällöllisesti hyvin erilainen kuin johdonmukaisesti etenevä ja synkempi edeltäjänsä. Requiem for Abandoned Soulsissa on hyvin laaja skaala tiloja ja tunnelmia, ja samalla vahva kerronnallinen voima joka vie tilasta toiseen - levyn kuunteleminen on melkein kuin lukisi kirjaa. Albumi kulkee yllättävin kääntein usvaisista vuorenhuipuista palaviin kellarihelvetteihin ja hylättyihin temppeleihin joissa aavemaiset äänet laulavat hartaita hymnejään. Tunnelmat vaihtelevat autuaasta rauhallisuudesta painostavaan ahdistavuuteen ja jopa voimakkaasti nostattavaan hengellisyyteen, mutta kaiken läpi tunkee raskas pohjavire. Mutta toisin kuin varhaisemmassa tuotannossaan, tai lukuisten muiden dark ambient-artistien tuotannossa, Andersson ei tyydy vain välittämään tilojensa tunnelmia, vaan antaa niille oman elämänsä, joka tunkeutuu kuulijan tajuntaan.

Requiem for Abandoned Souls on uskomattoman voimakas ja tunnerikas sisäänpäinkääntynyt äänimatka aina uusiin tiloihin. Se tosin menettää suuren osan tehokkuuttaan jos sen jättää taustalle tai liian pienelle äänenvoimakkuudelle. Tämä ei ole aivan yhtä vahva levy kuin edeltäjänsä mutta silti uskomattoman vaikuttava teos.

John Björkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot