R A A N - The Nacrasti

Amerikkalais-norjalainen RAAN on minulle entuudestaan sen verran tuntemanton nimi, että en edes tiedä, onko käsissäni oleva tuore The Nacrasti herran esikoisalbumi vai ei. Ilmeisesti kannattaisi ottaa selvää, sillä ihan turha esitys ei tämäkään dark ambient-tuotos ole.

 

Artisti: R A A N
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Malignant
Julkaisuvuosi:
2002
Kokonaiskesto: 62:59
Kappaleita: 9

R A A N:in ambient on enemmän tilaa ja avaruutta maalailevaa äänipohjaista tavaraa kuin melodioihin perustuvaa. Tämä levy on siis avaruustuulilla leijumista ja outojen ulottuvuuksien tutkimista ja unenomaisia, epätodellisia tunnelmia. Erityisen vahvasti RAAN muistuttaa saksalaista Inadea, ja vaikka RAAN ei sentään Inaden tasolle yllä, niin se on silti varsin hyvin tuotettua materiaalia, jossa äänellä on paljon syvyyttä ja eri tahoja. Välillä taso vähän lipsahtelee niin, että musiikki muuttuu vähän turhankin epämääräiseksi ja unenomaiseksi.

Kappaleita on turha erotella toisistaan, sillä koko levy on yhtä suurta avaruus- tai maisemamatkaa. Soittimia tai melodioita ei juurikaan esiinny, paitsi ajoittain taustalla häämöttäviä eksoottisen kuuloisia aasialaisia puhaltimia, jotka tuovat hieman omaperäistä makua mukaan. Ajoittaiset pulssimaiset rytmit tuovat myös matkaan vähän vaihtelua.

Lyhyesti sanottuna: ei tämä mikään klassikko ole, mutta oikein laadukas genrensä edustaja, jota suosittelen erityisesti Inaden, Lustmordin ja muun "tila-darkambientin" ystäville. Erittäin tyylikäs kansivihkonen on myöskin plussaa.

John Björkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot