Panzar - Human Degeneration

Peter Anderssonilla tunnetusti piisaa projekteja (kts. Perception Multiplied, Multiplicity Unified - The Manifold of Peter Andersson), niistä Raison D´êtren jälkeen Svasti-Ayanam ja Panzar ovat ehkä eniten minua kiinnostavat. Siksipä olinkin odotellut tätä Panzarin esikoislevyä aika innolla. Aiemmin kuulemieni kappaleiden perusteella odotin jotain varsin agressiivista ja jyrisevää. Human Degeneration on kuitenkin yllättävän vähän myrskyisä, mutta sitäkin raskaampi. Tavaraa voisi pikemminkin kuvailla korkealaatuiseksi hitaammaksi death industrialiksi. Brighter Death Now on ilmiselvä esikuva (Panzar ei kuitenkaan ole läheskään yhtä karu toteutukseltaan), mutta tässä tapauksessa enemmän Great Death kuin May All Be Dead -ajan kuuloista. Paljon tämä kuulostaa myös Anderssonin toiselta projektilta Bocksholmilta.

 

Artisti: Panzar
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Ewers Tonkunst
Julkaisuvuosi: 2003

Kokonaiskesto:
61:35
Kappaleita: 10

Hitaita ja raskaita äänimaisemia ja paljon pitkiä puhesampleja. En oikein osaa sanoa mistä se johtuu, mutta tämä on oikeasti raskaimpia ja synkimpiä levyjä mitä olen pitkään aikaan kuullut, se aiheuttaa jopa lievää pahoinvointia minussa (paljon tehokkaammin kuin monet sairaita aiheita käsittelevät voimaelektroniikkayhtyeet). Ehkä se johtuu puhesamplejen aiheista, eturauhassyövästä, keskitysleireistä ja vastaavasta, joista kerrotaan jotenkin paljon henkilökohtaisemmalla otteella kuin yleensä alan levyissä. Äänimaisemat ovat jokseenkin meluisia ja kehittyvät hitaasti, luoden mielikuvia puskutraktoreista jotka hitaasti työntävät maata joukkohautoihin tai pahojen tautien epämuodostamista ihmisistä. Järisevien äänipohjien lisäksi mukana on myös pianoa sekä Martin Bladhin taskutrumpetti. Puheet ovat osittain englanniksi, mutta suurin osa ruotsiksi ja erityisesti kahdeksas kappale, Scanner, pohjautuu vahvasti kerrottuun tarinaan.

Olin aluksi hieman pettynyt levyyn, mutta tämä johtui lähinnä omista ennakko-odotuksista. Kun kuitenkin antaa levylle enemmän tilaa, sen todellinen raskaus ja intensiivisyys tulee ilmi. Loppuun on myös lisätty Panzarin ensimmäisen seiskatuumaisen kaksi rajumpaa kappaletta.

John Björkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot